Home

Achtergrond

Ellen wint week 6

Ellen van de Ven is de winnaar van week 6 van de Boerderij Uitdaging, die in het teken staat van de energieboer. Is het rendabel om mais te vergisten en wat zijn de opbrengsten vergeleken met mais als veevoer?
Ellen maakt slimme berekeningen en goede ondernemersafwegingen. Wie haar antwoorden bekijkt, weet wat de kansen en risico’s zijn voor energieboeren. Lisa Boonman wijst op de praktische bezwaren van de energieboer. De vergister vraagt dagelijks aandacht en tijd, en er is veel grond nodig om alle mais te telen.

Alle deelnemers hebben in deze week heel veel nuttige informatie aangeleverd in de vorm van tekst, filmpjes en foto’s. Dat levert een rijke informatiebron op voor wie overweegt om energieboer te worden, aldus de lovende jury.

Deze week kende een paar strikvragen.
Vraag: Is er een mogelijkheid om op grote schaal ‘’groene’’energie te produceren uit koolwaterstoffen (niet fossiele brandstoffen) zonder dat dat in concurrentie treedt met de voedselvoorziening? Antwoord: Nee, alle koolwaterstoffen worden geproduceerd door planten. Daarvoor is oppervlakte en zonlicht nodig. Dit geldt zowel voor het gebruik als voedsel als voor het gebruik als energiegrondstof. De kandidaten redden zich hier slim uit door te wijzen op potentieel nieuw areaal (inpolderen van de Noordzee!).

Vraag: Vormen reststoffen van de industrie, zoals bijvoorbeeld zetmeel en suikers uit de bakkerij-industrie, een mogelijke bron van groene energie? Antwoord: Nee, de meeste reststoffen kosten meer energie dan dat ze opleveren. Het is daarom geen groene energie. Want het zorgt netto voor heel wat CO2 emissie.

Ranglijst week zes: 1) Ellen van de Ven-Scheepens, 2) Christiaan Lenferink, 3) (ex aequo) Hanneke Maas en Thijs Veltkamp, 5) Lisa Boonman.

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.