Home

Achtergrond 271 x bekeken 1 reactie

Efsa: meer onderzoek staartbijten varkens

De Europese Voedselau­toriteit Efsa pleit voor meer onderzoek naar de oorzaak van staartbijten bij varkens.

Efsa kaart dit probleem aan in een nieuw weten­schappelijk advies over het welzijn van varkens in opdracht van de Europese Commissie, zo meldt de Belgische website Vilt.be.

De onderzoekers bestempelen staartbijten als abnormaal gedrag dat veroorzaakt wordt door meerdere factoren, waarvan een gebrek aan stro, het gebruik van roostervloeren en een dorre stalomgeving tot de belangrijkste behoren.

De kans op staartbijten wordt verhoogd door onder meer een gebrekkige voederopname, een plotse wijziging van de samenstelling van het dieet, te warme of te koude temperaturen en de strijd die desgevallend in de stal geleverd moet worden met soortgenoten om aan voldoende voeder te geraken. Op het vlak van klimaatcondities blijkt staartbijten vaker voor te komen in de herfst. Staartbijten zou ook deels erfelijk bepaald zijn.

De gevolgen ervan mogen niet onderschat worden, aldus Efsa. Het fenomeen zorgt voor een ernstige aantasting van het dierenwelzijn en kan de groei van de dieren belemmeren.

De Efsa bepleit meer onderzoek naar de relatie met stalsystemen, leeftijd, sexe, erfelijkheid en de aard van de pijn. De studie over staartbijten past in een reeks opinies over het varkenswelzijn.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Gerrit Luggenhorst

  Staartbijten.
  Het fenomeen bestaat al voordat "de moderne varkenshouderij" is begonnen.
  Ruimte en stro was toen niet de oorzaak.
  Klimaat en erfelijkheid mogelijk wel.
  Voerbeschikbaarheid kan ook een oorzaak zijn. Voldoende voerbakken!
  Keerzijde is van een rustiger varken, dat die ook weer slechter vreten en groeien.
  Enigsmogelijke oplossing is m.i. individuele huisvesting. Maar dan heb je weer andere "welzijnsproblemen" en enorme huisvestingskosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.