Home

Achtergrond 190 x bekeken

EU onderhandelt over nieuwe terreinen met Turkije

De Europese Unie is vandaag toetredingsonderhandelingen begonnen met Turkije op twee nieuwe gebieden.

De EU en kandidaat-lid Turkije praten daarmee nu op zes van de in totaal 35 'hoofdstukken' waarover ze het eens moeten zijn voordat Turkije eventueel kan toetreden tot de EU.

In december 2004, onder voorzitterschap van premier Jan Peter Balkenende, nodigde de EU Turkije uit te beginnen met toetredingsonderhandelingen. EU-lidmaatschap voor Turkije is het doel, maar geen garantie. Een aantal landen in de EU, onder aanvoering van Frankrijk, is daar fel op tegen. De nieuwe beleidsterreinen waarover nu gepraat gaat worden zijn de 'trans-Europese netwerken' en consumenten- en gezondheidsbescherming.

Een andere kandidaat voor toetreding, Kroatië, is al een stuk verder. Dat opende vandaag samen met de EU de hoofdstukken vijftien en zestien in de onderhandelingen. Kroatië ligt redelijk op schema om over een jaar of vijf het 28e lid van de Europese Unie te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.