Home

Achtergrond

EU-landen eens over hervorming wijnsector

De 27 EU-landen zijn het vandaag tijdens overleg in Brussel eens geworden over hervormingen van de wijnsector.

Aan de overproductie die leidt tot Europese 'wijnmeren' moet daarmee een einde komen. De EU-landen ruzieden sinds deze zomer over de plannen van de Europese Commissie. Die zijn uiteindelijk behoorlijk aangepast.

Zuidelijke landen als Italië, Frankrijk en Spanje krijgen 100 miljoen extra voor hun wijnboeren. De noordelijke landen die wijn produceren, waaronder Nederland, kregen gedaan dat ze toch suiker aan de wijn mogen toevoegen om zo het alcoholpercentage op te hogen.

Momenteel geeft de EU jaarlijks 1,3 miljard euro aan subsidies voor de Europese wijnteelt. In plaats daarvan moet voor 175.000 hectare wijngaard worden gerooid. Doel is dat de EU minder wijn gaat produceren en beter gaat concurreren met opkomende wijnlanden in vooral Zuid-Amerika en Australië.

Voor Nederland, een "opkomende'' wijnproducent volgens minister Gerda Verburg van Landbouw is vooral van belang dat de wijnboeren suiker mogen toevoegen, al moet de maximale hoeveelheid suiker de komende jaren iets omlaag. De 140 commerciële wijnboeren in Nederland hebben de suiker nodig wegens de weinige zon. Zij beheren 180 hectare wijngaarden met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 750.000 flessen wijn.

Onder normale omstandigheden mogen de boeren 3 procent suiker toevoegen, bij een zomer met weinig zon is 3,5 procent toegestaan. "Daar zijn wij zeer mee ingenomen'', aldus Verburg vandaag.

Het nieuwe EU-wijnbeleid wil vooral een einde maken aan de jaarlijkse opkoop van circa 1,7 miljard flessen overtollige wijn in Europa. Die wijn wordt met subsidie van de EU vaak omgezet in industriële alcohol of biobrandstof.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.