Home

Achtergrond

EU keurt Catalogus Groenblauwe diensten goed

De Europese Commissie heeft de Catalogus Groenblauwe diensten goedgekeurd. Overheden hoeven met de projecten die hierin staan niet langer meer naar Brussel voor de Staatssteuntoets. In deze Catalogus staan de maximumprijzen die betaald mogen worden voor werkzaamheden van boeren op het gebied van ontwikkeling en beheer van natuur, landschap, water en toegankelijkheid.

Tot nu toe moest voor elk project en pakket toestemming in Brussel worden gevraagd. Dat werkte zeer vertragend. De provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) en samen met het ministerie van LNV de catalogus samengesteld. De kosten voor landschapsprojecten kunnen nu op basis van deze catalogus met maximum prijzen worden vergoed.

Het resultaat is een handboek dat is samengesteld uit onder andere bestaande regelingen. Hierin staan geen pakketten, maar honderden maatregelen, prijzen voor werkzaamheden en opbrengstderving. Hiermee kan elke overheid zelf een pakket samenstellen en de prijs bepalen, mits die onder het maximum blijft, zoals die in de Catalogus staat vermeld.

In de loop van het jaar zal er een interactief systeem komen, waarbij de initiatiefnemer via internet de dienst kan samenstellen en plaats en omvang van de dienst digitaal op kaart kan intekenen. Daarmee kan in één handeling een contract worden afgesloten. Uiterlijk 21 maart wordt in ieder geval de catalogus gepubliceerd op de website van het ministerie van Landbouw en van het IPO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.