Home

Achtergrond

ECB vreest prijseffecten hoge inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich zorgen over de hoge inflatie en vreest dat de gestegen energie- en voedselprijzen zullen doorwerken op de bredere economie.

Dat zei ECB-president Jean-Claude Trichet vandaag in een toespraak aan het Europese parlement.

De inflatie in de eurozone kwam in november uit op 3,1 procent, het hoogste niveau sinds mei 2001. Dat is vooral het gevolg van de fors gestegen prijzen voor voedsel en olie. Volgens de ECB blijft de inflatie ook in de korte termijn nog aanzienlijk boven de inflatiedoelstelling van de bank van net onder de 2 procent. Pas in de loop van 2008 zal de inflatie geleidelijk afzwakken, aldus de ECB-voorzitter.

De ECB vreest echter dat de hoge energie- en voedselprijzen de looneisen en de consumentenprijzen in de eurozone verder zullen aanjagen. "Deze effecten worden niet getolereerd door de ECB'', aldus Trichet. Hij herhaalde dat de ECB klaar staat om in te grijpen om de prijsontwikkeling onder controle te houden. De ECB hield de rente eerder deze maand nog onveranderd op 4 procent in verband met de onrust op de financiële markten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.