Home

Achtergrond 274 x bekeken 4 reacties

Durf te ondernemen!

Als jonge ondernemer krijg ik steeds meer feeling met het opvolgersschap. Wat in het begin soms makkelijk en vanzelfsprekend lijkt, blijkt achter de schermen een groot en soms ingewikkeld proces. Als dochter van een zelfstandig ondernemer groei je op met bepaalde normen en waarden waarvan hard werken er één van is. Toch besef je van de zijlijn niet exact wat ondernemen inhoudt. En dat is ook niet iets wat je kunt leren tijdens een opleiding. Ondernemen moet je ervaren, beleven en vooral zelf doen. Niet bang zijn om fouten te maken, groter durven te denken en je eigen beslissingen nemen. Om vervolgens met de resultaten, goed of slecht, om te leren gaan. Meer en meer wordt mij duidelijk wat ondernemen nu écht inhoudt: technisch, financieel en emotioneel.

Goede technische resultaten zijn op ons varkensbedrijf erg belangrijk. Hoe beter de resultaten, hoe meer zekerheid we van de bank krijgen. Maar het is simpeler gezegd dan gedaan om als jonge ondernemers te laten zien dat we beter kunnen gaan produceren. Natuurlijk ben ik hier wel van overtuigd en hebben we (Dion en ik) hier ook veel ideeën over. Op dit moment focussen wij op een grotere genetische voorsprong bij onze fokzeugen en willen wij de gezondheidsstatus van ons bedrijf verhogen. Om dit te bereiken veranderen we onder andere onze werkwijze en looplijnen. Daarnaast hebben we plannen om onze biggen van het bedrijf af te halen, hier hopen we ook veel problemen mee weg te kunnen nemen. De tijd zal uitwijzen of wij de juiste beslissingen hebben genomen.

Wennen aan grote bedragen

En dan de financiën. Dit gedeelte vind ik persoonlijk het moeilijkste. Ik moet nog veel leren, bijvoorbeeld wat alle termen precies inhouden en ook vooral het besef van en omgaan met grote bedragen. Vermogen dat in een bedrijf zit moeten heel anders geïnterpreteerd worden dan de kleintjes waarop je in de supermarkt bespaard. Dat gevoel moet nog groeien. Daarnaast moeten we een beeld gaan creëren van de waarde van de stallen en het vermogen dat we, in de loop der tijd, kunnen gaan opbouwen. En nog veel meer …

Ook emoties zijn belangrijk

Ondernemen is niet alleen technisch goede resultaten behalen en een goede boterham verdienen. Het is ook omgaan met emotie. En dat is misschien nog wel de moeilijkste en belangrijkste vaardigheid die je als ondernemer moet bezitten. We proberen er in ieder geval alles aan te doen om mijn twee zussen en mijn broer zoveel mogelijk bij het hele opvolg proces te betrekken. Zo eten we ongeveer één keer in de maand met z'n allen (incl. aanhang) bij elkaar om iedereen op de hoogte te houden van de voortgang en beslissingen. Op deze manier willen we voorkomen dat het achteraf niet duidelijk is geweest waarom ik het bedrijf met mijn vriend op deze manier heb over kunnen nemen. Dit vind ik wel heel belangrijk, omdat ik achteraf hierover geen discussie wil krijgen met mijn familie. Ze moeten dus wel begrijpen wat er speelt en waarom we bepaalde keuzes maken. Daarnaast brengt het feit dat ons bedrijf een familiebedrijf is, ook nog extra emotie met zich mee. Maar dit wil ik minder 'serieus' nemen, omdat mijn ouders me altijd duidelijk het gevoel hebben gegeven dat dit niet de reden mag zijn waarom ik het bedrijf over zou willen nemen. Ik kies hiervoor omdat mijn passie bij het varkenshouden ligt en vooral ook bij het ondernemen. Ik wil gewoon agrarisch ondernemer worden!!

En tot slot nog enkele tips voor jonge agrariërs die ook het bedrijf van hun ouders willen opvolgen:
1. durf vertrouwen in jezelf te hebben;
2. zet door, ook al gaat het soms niet altijd zoals je zelf zou willen;
3. blijf communiceren, met je ouders / familie / afnemers / leveranciers etc.;
4. en: je leeft maar één keer! Dus zorg dat je ondernemen ook leuk maakt voor jezelf en voor je omgeving want je werkt om te leven en je leeft niet om te werken!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry Smeets

  Super Hanneke. Hier spreekt een echte ondernemer! Veel succes met je bedrijfsopvolging.

  Groet Harry

 • no-profile-image

  Corry

  Precies, en als ouders om leren gaan met de vernieuwende ideëen van de volgende generatie, vertrouwen geven, en geloven in hun kunnen, ons motto de komende tijd:

  " BLIJVEN COMMUNICEREN."

 • no-profile-image

  arjan

  mijn complimenten, in 1 klap de spijker op zijn kop, ga zo door

 • no-profile-image

  jan vogels

  Kijk Hanneke, nu ben ik toch eens op de site gaan kijken (was nieuwsgierig geworden hoe je er in de uitdaging ervoor stond), je hebt de juiste instelling om zelfstandig ondernemer te worden!
  En doordat je nu met het onderzoek naar groepshuisvesting voor het PS veel bedrijven bezoekt kun je ontzettend veel opsteken!!
  Veel succes

Of registreer je om te kunnen reageren.