Home

Achtergrond 268 x bekeken

Duitsland: EU-vlag is teken verbondenheid

Zestien EU-landen onder aanvoering van Duitsland vinden dat de Europese vlag, het Europese volkslied, de euro en de Europa-dag een teken zijn van verbondenheid van de EU-burgers met elkaar.

Ze hebben daarover een verklaring opgesteld die morgen als bijlage wordt toegevoegd aan het nieuwe Hervormingsverdrag van de Europese Unie. Dat verdrag wordt morgen plechtig door de EU-leiders ondertekend in Lissabon.

De verklaring heeft geen enkele juridische betekenis. Nederland had er een halszaak van gemaakt dat symbolen als de vlag en het volkslied niet in het verdrag zouden terechtkomen. Dat lukte ook. Maar Duitsland en vijftien andere landen, waaronder België, Griekenland, Spanje en Italië, stellen nu nog eens dat zij groot belang aan de symbolen hechten.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) heeft geen enkel probleem met de Duitse verklaring. "Wij vinden óók dat de blauwe vlag met gele sterren en de negende van Beethoven symbolen van Europa zijn. We wilden ze alleen niet in het verdrag verankerd zien.''

Maar behoefte om de Duitse verklaring mede te ondertekenen heeft Timmermans niet gevoeld. "We hoeven ook niet te verklaren dat de zon elke ochtend opgaat. Net zo min als dat die vlag een symbool van Europa is. Zoiets hoef je niet te verklaren, dat ìs gewoon zo.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.