Home

Achtergrond 169 x bekeken

Duits vogelpestgeval mogelijk ingesleept via voer

In de Duitse regio Brandenburg is het derde geval van vogelpest dat de afgelopen dagen werd vastgesteld mogelijk ingesleept via het voer.

Dat vermoedt de veterinaire dienst in de regio. De besmetting met H5N1 werd vastgesteld bij een hobbyhouderij met 15 kippen in Blumenthal. In de buurt zijn nauwelijks meren en plassen met wilde vogels, zodat overdracht langs die weg weinig aannemelijk is, zegt de dienstdoende veterinair.

In de 10-kilometer-zone rond de besmette kippenhouderij zijn wel enkele grote professionele bedrijven, afgezien van minstens 80 kleine achtertuinpluimveestapels.

Vorige week was het tweede geval van vogelpest geconstateerd bij een hobbypluimveehouder in Bensdorf bij Potsdam.

Een woordvoerder van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) acht een besmetting met vogelpest via het voer alleen mogelijk als wilde vogels direct bij het voer kunnen of als het gaat om onbehandelde granen. Een besmetting van voer via de fabriek houdt het instituut voor onmogelijk, omdat voer in de fabriek wordt verhit en daarmee ook wordt gedesinfecteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.