Home

Achtergrond 177 x bekeken

Druk op VS flink opgevoerd

De druk op de Verenigde Staten om mee te doen aan een nieuw breed klimaatakkoord met bindende afspraken, is vandaag flink opgevoerd.

VN-topman Ban Ki-moon en vooral de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gaven een keiharde boodschap af in hun openingsspeeches op de klimaattop op Bali.

Dit concludeerden de twee aanwezige Nederlandse ministers Jacqueline Cramer (Milieu) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).
Op Bali zijn de beslissende laatste dagen aangebroken van de top. Of de Amerikanen aanhaken en willen meedoen aan een opvolger van het Kyoto-akkoord dat in 2012 afloopt, is nog steeds de vraag. De gesprekken in Bali verlopen moeizaam, omdat de Amerikanen op de rem trappen. Daardoor doen ook grote ontwikkelingslanden als China dat. "We zijn er nog lang niet'', aldus Koenders.

"Het is nog een heel onzeker proces. Maar we kunnen niet weggaan zonder duidelijke afspraken'', onderstreepte collega Cramer. Hoe harder de boodschap dus, des te beter. Vooral de woorden van de Indonesische president waren krachtig om gezamenlijk een oplossing voor het klimaatprobleem te vinden. Iedereen moet volgens hem meedoen aan het uitwerken van een akkoord voor na 2012. "De VS als de grootste economie en de belangrijkste uitstoter van broeikasgassen, moeten onderdeel van die afspraken worden''. Volgens Cramer kreeg de president veel bijval. "De zaal begon spontaan te klappen.''

De Amerikanen willen wel meewerken om op Bali een aftrap geven voor de onderhandelingen over een nieuw 'Kyoto' en een agenda daarvoor. Maar het bleek onduidelijk in hoeverre zij op Bali hun nek willen uitsteken en bijvoorbeeld instemmen met een tekst waarin staat met hoeveel procent de uitstoot van CO2 van de rijke landen verder omlaag moet. De Amerikaanse delegatieleider, Paula Dobriansky, liet zich woensdag op geen enkele manier in de kaart kijken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.