Home

Achtergrond 2 reacties

Drie procent suikerquotum ingeleverd

Bietentelers hebben tot nu toe ruim 3 procent van het suikerquotum ingeleverd bij Cosun.

De coöperatie wil 13,5 procent van haar suikerquotum laten opkopen door de Europese Unie.Telers in Flevoland, het oosten van het land, Zeeuws Vlaanderen en Limburg leveren relatief meer quotum in dan telers in andere regio’s.

Dat was te verwachten, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Hoe verder de teler van een fabriek woont, des te hoger de vergoeding voor het suikerquotum. Die telers reageren waarschijnlijk sneller dan telers die dichter bij een fabriek wonen."

Telers kunnen tot eind dit jaar quotum inleveren. Van Roessel: "Cosun wil 13,5 procent van het suikerquotum inleveren. Omdat een deel hiervan wordt ingevuld door telers die stoppen met de teelt, kunnen de overblijvende telers volgend jaar meer bieten zaaien dan dit jaar. Begin dit jaar heeft Brussel het Nederlandse suikerquotum immers met 13,5 procent preventief gekort. De fabriek mag dat deel van het quotum in 2007 niet benutten."

Op Europese schaal bedroeg de preventieve korting ongeveer 12 procent. Begin volgend jaar beoordeelt Brussel of voldoende suiker is ingeleverd. Lidstaten die onvoldoende suiker hebben ingeleverd, krijgen geen kans meer om in 2008 nog extra quotum in te leveren tegen een vergoeding. Van Roessel denkt dat de meeste landen de preventieve korting wel halen. "Sommige landen leveren zelfs meer in."

De invulling van de opkoopregeling verschilt per land. Cosun geeft de leden een premie bovenop de Brusselse vergoeding. Ieder lid heeft een individueel voorstel gekregen. In sommige landen is de korting voor alle telers gelijk. Van Roessel: "Het blijft spannend tot de laatste dag of de lidstaten voldoende suiker inleveren. Het is wel lastig voor de telers. Die weten waarschijnlijk pas in het voorjaar of Brussel een extra korting doorvoert, terwijl ze in december al bietenzaad moeten bestellen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  En als we niet vrijwillig inleveren dan worden we wel weer bestolen door die artiesten in brussel.Lang leve buitenlands rietsuiker.Lang leve de liberalisatie.

 • no-profile-image

  Biete

  Lang leve de corporatie!

  Nu duwen ze de kleine boeren eruit en die ver van de fabriek

  Wees gewaarschuwd als bietenteler, eens kom je zelf aan de beurt!!

Of registreer je om te kunnen reageren.