Home

Achtergrond 241 x bekeken

Draagvlakpeiling voor verzekering tegen q-organismen

Er wordt een nieuwe poging gedaan om te kijken of er genoeg draagvlak bij glastuinders is voor een verzekering tegen schade door quarantaine-organismen.

LTO Groeiservice gaat samen met Van Wenum Advies begin januari 2008 een enquête versturen naar ongeveer duizend glastuinders om te kijken of er draagvlak voor deze verzekering. Een paar jaar geleden is er een verzekering tegen q-organismen geweest, maar die ging na ongeveer twee jaar ter ziele door gebrek aan belangstelling vanuit telers.

De miljoenenschade veroorzaakt door PSTVd op kuipplantenbedrijven, nu een jaar geleden, is de aanleiding geweest voor de hernieuwde belangstelling om dit risico af te kunnen dekken. Bovendien kregen tomatentelers dit jaar te maken met soms zeer forse schades ten gevolge van uitbraken van onder andere clavibacter en het tomatengeelkrulbladvirus.

De enquête zal de behoefte peilen voor een structurele afdekking voor dit risico. Telers krijgen verschillende verzekeringsopties voorgelegd en kunnen aangeven wat zij eventueel bereid zijn te betalen. Medio februari zal de uitslag van de enquetes uitwijzen of telers een nieuwe Q-verzekering zien zitten. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van LTO Noord Glaskracht en gefinancierd door het Productschap Tuinbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.