Home

Achtergrond 480 x bekeken

Documentaire Staphorst moet discussie aanzwengelen

"De SGP hangt in Staphorst een theocratische staatsvorm aan. Daardoor kunnen in gevallen waar godsdienst en publieke zaak elkaar raken, theocratie en democratie botsen'', zei oud-burgemeester van Staphorst Tin Plomp gisteravond na de première van de documentaire 'Staphorst in Tegenlicht'.

De documentaire toont de verstrengeling tussen kerk en bestuur in de samenleving van de Overijsselse gemeente. Plomp kwam zelf tijdens zijn werk als burgemeester in botsing met de kerk toen hij in 1996 tijdens de jaarwisseling een groot tentfeest voor de jongeren toestond.

"Jarenlang waren er rellen rond de jaarwisseling in de gemeente. Sinds die feesten is dat gestopt.'' De documentaire toont onder meer de worsteling die de gemeenteraad heeft met een optreden van Normaal in Staphorst. Ook wordt vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen openlijk in de kerk en daarbuiten door de kerkleiders aan de inwoners een appèl gedaan op de juiste, christelijke partij te stemmen.

Burgemeester Joop Alssema begrijpt alle aandacht niet. "Als de pers in Staphorst verschijnt, gaat het altijd om godsdienstige zaken. Dat er vanuit een levensbeschouwing politiek wordt bedreven, gebeurt elders ook.'' Maker en emeritus-hoogleraar Emile van Rouveroy van Nieuwaal stuitte gedurende de 4,5 jaar dat hij in Staphorst werkte op veel gesloten deuren. "Die angst voor het onbekende zit wellicht in de ziel van de Staphorster opgesloten.''

Ook hij hoopt op discussie na zien van de film. "Nu gaat het over Normaal of over een theehuisje dat op zondag open wil, over een paar jaar gaat het over de aanvraag voor de bouw van een moskee. Deze film moet ogen openen.''

Hilligje Kok-Bisschop durfde het als een van de weinigen aan de filmers alle ruimte te geven. Dit nadat haar man, die gedurende de opnamen aan een ziekte overleed, daar nadrukkelijk om vroeg. "We staan er in Staphorst om bekend dat we godsdienstig zijn. Wat is er tegen dat aan anderen te vertellen? Waarom is iedereen hier zo wantrouwig? We hebben niets te verbergen.''

De documentaire wordt later dit jaar door RTV Oost en mogelijk de IKON uitgezonden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.