Home

Achtergrond

Dit zijn de GPS-systemen

Het Global Positioning System (gps) is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat is ontwikkeld voor gebruik door de Amerikaanse strijdkrachten. Officieel heet het systeem nog steeds NAVigation Satellite Time And Ranging (NAVSTAR). Het systeem bestaat uit minimaal 24 satellieten die in zes vaste banen rond de aarde draaien en elk een eigen signaal uitzenden. Met de ontvangst van minimaal vier van deze satellieten kan een gps-ontvanger zijn positie op aarde bij benadering bepalen.

Het gps-systeem is 24 uur per dag in bedrijf, is nagenoeg overal ter wereld bruikbaar en werkt onder alle weersomstandigheden. Het is een militair systeem dat de overheid van de Verenigde Staten met beperkende nauwkeurigheid, aan iedereen beschikbaar stelt. Het gps-systeem is gemaakt voor zowel navigatiedoeleinden, geodetische puntbepaling, geografische informatiesystemen en nauwkeurige tijdsbepaling. (Bron: Wikipedia)

In de landbouw zijn veel verschillende GPS-systemen beschikbaar. Het systeem raakt meer en meer ingeburgerd, maar over het algemeen willen de meeste ondernemers nog ‘gewoon lekker zelf sturen’. Hieronder een overzicht van verschillende GPS-systemen:

De Trimble AgGPS 214 is volgens mij nauwkeurig genoeg om gebruikt te worden voor wortelteelt op ruggen. Dit systeem is ontworpen voor hoogwaardige landbouw toepassingen, waarbij de hoogste GPS nauwkeurigheid vereist is. Een toepassing is bijvoorbeeld "rijpaden begeleiding", gebruikmakend van de AgGPS Parallel Swathing Option (PSO) en de AgGPS 170 veldcomputer.

Of registreer je om te kunnen reageren.