Home

Achtergrond 180 x bekeken

Dierenbescherming gaat door met Beter Leven-kenmerk

De Dierenbescherming gaat door met het herkenbaar maken van vlees dat op een diervriendelijkere manier is geproduceerd.

De proef met het zogeheten kenmerk Beter Leven begon een jaar geleden bij de introductie van de Volwaard-kip.

Die kip kwam begin 2007 op de markt om mensen te verleiden die wel zeggen dat het welzijn van dieren moet verbeteren, maar toch het goedkopere vlees van de intensieve pluimveehouderij kopen.

De Volwaard-kippen hebben meer ruimte, mogen in een overdekte ruimte naar buiten en worden later geslacht dan hun snelgroeiende soortgenoten in de gangbare industrie. De vraag naar dit vlees stijgt snel. Mede daarom wil de Dierenbescherming verder met deze aanpak waarbij consumenten worden aangesproken.

"Om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren, richtten wij ons tot vorig jaar vooral op beïnvloeding van de regelgeving. Nu de overheid praktisch alleen nog afspraken maakt in Europees verband en geen verdergaande Nederlandse wetgeving wil, valt hier weinig winst te behalen. Daarom richten we ons meer en meer op het bedrijfsleven en de consument'', licht een woordvoerder van de organisatie toe.

Volgens het Voedingscentrum kan het Beter Leven-kenmerk ertoe bijdragen dat mensen bewuster kiezen. "En het kan ook zorgen voor nieuwe initiatieven met producten.'' De Dierenbescherming gaat met producenten kijken hoeveel sterren het vlees of de zuivel verdient.

De Volwaard-kip kreeg een ster vanwege de belangrijke stap voor het welzijn van vleeskuikens. De tweede ster is bedoeld voor vlees afkomstig van scharreldieren, de derde gaat naar biologische producten. Vier sterren, het hoogst haalbare, is gereserveerd voor vleesvervangers. Als het aan de Dierenbescherming ligt, kan de klant uiteindelijk kiezen uit minstens twee niveaus van het Beter Leven-kenmerk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.