Home

Achtergrond

Dierenambulance Helmond ruimt dode nertsen

De Helmondse Dierenambulance heeft dinsdag en woensdag ruim 160 gevilde nertsen geruimd die waren gedumpt in een sloot aan de Rijstdijk in Helmond.

Voorzitter Wilma Michielsen van de dierenambulance sprak vrijdag van een 'schandalige schoftenstreek'. De gemeente Helmond schakelde de vrijwilligers van de dierenambulance in nadat de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw ter plekke klaar was met onderzoek. Duikers van de Helmondse brandweer moesten woensdag assisteren om de dode dieren met een riek uit het water te scheppen.

"De tandjes en klauwen raakten telkens verstrikt in onze schepnetten'', zei Michielsen. De stank van de kadavers was volgens haar niet te harden. De nertsen lagen vermoedelijk al een week in het water.

Volgens vrijwilligers zijn de nertsen op hardvochtige wijze gedood. De buiken van de meeste dieren waren opengesneden en de ingewanden kwamen naar buiten. Michielsen denkt dat een illegale nertsfokker de kadavers in het oppervlaktewater heeft gedumpt om de kosten van een destructiebedrijf uit te sparen. Dat karwei heeft de dierenambulance wel op zich genomen. De dode dieren zijn inmiddels verwerkt door een destructor in Son.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.