Home

Achtergrond

Deze kerstdagen ook een flesje Nederlandse wijn?

De Nederlandse wijnboeren zijn een voorbeeld voor Zuid-Europa, want zij voldoen al aan de wens om zonder steun te produceren.

Discussie over toevoeging van suiker bracht de productie in gevaar, maar deze week is besloten dat de toevoeging mogelijk blijft. Esther de Lange, lid van het Europees Parlement (CDA) over het besluit.

Met de feestdagen in aantocht is de kans groot dat u de komende tijd zult genieten van een goede fles wijn. Over die wijn heeft het laatste halfjaar een flinke strijd gewoed in de EU.

Het voorstel van de Europese Commissie ter hervorming van de wijnsector stuitte vooral bij de grote wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië op verzet. Landen met beperkte wijnproductie daarentegen, zoals Nederland en België, produceren al zonder Europese steun voor de markt en kunnen dus als voorbeeld dienen voor de grote landen, die deze omslag nog moeten maken. Het besluit van de ministers van landbouw woensdag over de hervorming van de wijnmarkt legt de basis voor deze omslag.

De overproductie in Europa was de drijvende kracht achter de hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie. Bij ongewijzigd beleid zou deze zelfs oplopen tot 15 procent van de totale Europese productie in 2010. In het oude beleid werd dit overschot mét subsidie verwerkt tot alcohol.

Deze ’crisisdistillatie’, oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijk instrument tijdens zeer slechte jaren, had daarmee in de praktijk een permanent karakter gekregen. De laatste jaren slorpte de crisisdistillatie zelfs de helft van de totale begroting voor wijn op. Dit instrument wordt terecht op Europees niveau afgeschaft.

Ook de exportsubsidies zullen verdwijnen, om plaats te maken voor preventieve maatregelen (zoals groen oogsten) en echte crisismaatregelen (zoals weersverzekeringen). Daarnaast wordt de vrije markt gestimuleerd door de huidige aanplantrestricties op termijn op te heffen. Bedrijven die deze marktwerking niet aankunnen, kunnen gebruik maken van een rooiregeling.

Nederlandse en Belgische wijnboeren kennen nu al geen aanplantrestricties, omdat landen met weinig productie buiten de Europese wijnregeling vallen. Daar staat tegenover dat deze producenten ook geen Europese steun ontvangen. Zij doen dus al wat de Europese Commissie voor ogen heeft: produceren voor de vrije markt op basis van kwaliteit en gezond ondernemerschap.

Een Limburgse wijn is inmiddels zelfs al in Lyon, het culinaire hart van Frankrijk, te koop. Met het oog op ons klimaat is het wel van belang dat suikertoevoeging ter verhoging van het alcoholpercentage mogelijk blijft. De Europese Commissie wilde dit procédé afschaffen, hetgeen vooral wijnboeren in het noorden van Europa in problemen zou brengen. Dankzij de inzet van het Europees Parlement en een aantal landbouwministers, waaronder minister Verburg, blijft deze mogelijkheid echter behouden.

Natuurlijk hoeft u over dit alles niet na te denken wanneer u straks met kerst of Nieuwjaar een fles ontkurkt. Misschien inspireert dit alles u wel om tijdens de feestdagen ook eens een flesje uit de Lage Landen te proberen?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.