Home

Achtergrond

Danone in conflict met Chinese drankenfabrikant

Het Franse voedingsmiddelenconcern Danone is verder in conflict geraakt met de Chinese drankenfabrikant Wahaha, waarmee het een joint-venture overeenkomst heeft.

Een vakbond die werknemers van Wahaha vertegenwoordigt is een rechtszaak tegen Danone begonnen, omdat die vindt dat de belangen van Wahaha zijn geschonden als gevolg van juridische acties van Danone tegen het Chinese bedrijf.

Danone beschuldigt Wahaha er op zijn beurt van buiten de joint-venture om nagemaakte Danone-drankjes te produceren en op de markt te brengen. Het Franse bedrijf, dat eerder dit jaar het Nederlandse Numico overnam, diende daarom in de Verenigde Staten klachten tegen Wahaha in. Nu vinden de Chinezen dat deze klachten de goede naam van Wahaha beschadigd hebben.

Danone sloot in 1996 een joint-venture overeenkomst met Wahaha. Het Chinese bedrijf kreeg van Danone de afgelopen jaren een forse kapitaalinjectie. Danone heeft recent aangeboden de klachten te laten vallen, als Wahaha belooft "concrete actie'' te ondernemen om het conflict op te lossen. Maar topman Emmanuel Faber van het Franse concern heeft al laten weten te verwachten dat Wahaha ook in de toekomst zich zal inlaten met "ongepaste'' activiteiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.