Home

Achtergrond 180 x bekeken

DNB: expansie economie bereikt grens

De groei van de Nederlandse economie loopt tegen zijn grenzen aan, onder meer wegens de krapte op de arbeidsmarkt.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in zijn kwartaalbericht. Verder vormt de huidige onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis een "substantieel risico'' voor de economie, aldus de toezichthouder.

Voor het NOS-Journaal zei DNB-president Nout Wellink in een toelichting dat de crisis op de kredietmarkten "nog wel even'' zal duren. Enkele maanden geleden schatte hij in dat de problemen in drie tot zes maanden voorbij zouden zijn. Wellink liet zich ook uit over de risicovolle investeringen die diverse banken in de problemen hebben gebracht. Er zijn dingen "fout'' gegaan, aldus de president, die eraan toevoegde dat de Nederlandse economie het momenteel beter doet dan de Europese.

DNB verwacht dat de economie dit jaar nog groeit met 3,2 procent, tegen 3 procent in 2006. Maar vanaf volgend jaar houdt DNB rekening met een afkoeling. Voor 2008 voorziet DNB een expansie van de economie met 2,6 procent, in 2009 zal de groei uitkomen op 2,1 procent, aldus de toezichthouder op het bankwezen.

De belangrijste reden voor de afkoelende economie is volgens DNB de "spanning op de arbeidsmarkt''. De aantrekkende economie heeft zich vertaald in een afname van de werkloosheid. Voor bedrijven stijgen hierdoor de loonkosten. DNB voorziet een brutoloonstijging van 2,5 procent dit jaar. In 2008 en 2009 voorziet de centrale bank stijgingen van respectievelijk 3,6 en 4,2 procent.

Een andere reden voor de afkoelende economie is de voorziene afname van de consumptiegroei de komende jaren. DNB denkt dat gezinnen minder te besteden zullen hebben. Dat komt onder meer door een hogere inflatie en toenemende lasten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.