Home

Achtergrond

D66 wil Holland Huis in New York

Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 wil dat minister Ronald Plasterk van Onderwijs initiatieven onderneemt om te komen tot een Holland Huis in New York.

Daar zou aandacht moeten worden besteed aan het Nederlandse erfgoed in die stad, maar het Holland Huis moet ook een springplank worden om het Nederlandse cultuurgoed in de Verenigde Staten aan de man te brengen.

Van der Ham presenteert zijn voorstel maandag tijdens de behandeling van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer, zo bevestigt hij een bericht in De Telegraaf. Wat hem betreft zou het Holland Huis, dat ook Stuyvesant Huis of New Amsterdam Huis kan heten, in 2009 moeten worden geopend. In dat jaar wordt herdacht dat de Nederlanders 400 jaar geleden de stad New York stichtten.

Van der Ham wijst er op dat in steden als Parijs, Brussel en Jakarta wel al aan Nederland gewijde instellingen zijn. In New York, waarmee Nederland ”een unieke band” heeft, mag zoiets dan ook niet ontbreken, vindt hij.

Het Kamerlid roept Plasterk op met de gemeente Amsterdam te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een Holland Huis in New York. Ook andere departementen zouden moeten meewerken. ”Het zal wat kosten, maar het levert ook geld op via de Holland-promotie.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.