Home

Achtergrond 1 reactie

Controles op residuen in eieren leveren niets op

De controles op ongewenste stoffen in consumptie-eieren hebben tot nu toe geen overtredingen aan het licht gebracht.

Dat melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Sinds 1 juli worden alle IKB Ei-bedrijven periodiek gecontroleerd op de aanwezigheid van ongewenste stoffen in de eieren. Het gaat onder meer om residuen van antibiotica, verboden stoffen als chlooramfenicol en nitrofuranen en anti-parasitaire middelen.

Volgens de regels moeten eieren die na het gebruik van diergeneesmiddelen tijdens de wachttermijn worden geproduceerd, worden vernietigd bij de destructor. De PVE voeren met dit controleprogramma de Europese zelfcontroleregeling uit. Tot nu toe hebben deze controles geen overtredingen aan het licht gebracht. De stuurgroep voedselveiligheid concludeert uit de resultaten tot nu toe dat er in de eiersector verantwoord wordt omgegaan met middelen.

Het controleprogramma bestaat uit twee onderdelen. Bij de jaarlijkse controle worden de logboeken van het medicijngebruik gecontroleerd en moet de pluimveehouder aantonen dat hij eieren uit wachtperioden na medicijngebruik heeft afgevoerd ter destructie. Bij pakstations wordt de herkomst van eieren gecontroleerd op afkomst van koppels kippen die met medicijnen behandeld zijn. Ook worden onaangekondigd monsters bij pluimveehouders en eventueel pakstations genomen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    fred

    ook eens een positief bericht

Of registreer je om te kunnen reageren.