Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

Concurrentie overboord?

In de groente- en fruitsector staan een paar opzienbarende initiatieven op stapel.

Er zijn plannen voor een verregaande bundeling van het aanbod van glasgroente en van fruit. Telers willen opnieuw een keer proberen om betere prijzen te ontvangen voor hun producten.

De vraag is of dat lukt. Nederland is niet de enige leverancier van groente en fruit. Daarbij moeten de telers en ook hun telersverenigingen nogal wat zeggenschap afstaan wil een bundeling van krachten echt effect hebben. Op dit punt kan de praktijk weerbarstiger blijken dan de theorie. Ook al zeggen telers in eerste instantie voor bundeling te zijn.

Tot slot is er ook nog de Europese Commissie. Die moet toestemming geven voor een vergaande aanbod-bundeling voor groente. Organisaties in Nederland kunnen beweren dat de bundeling geoorloofd is vanuit het oogpunt van mededinging, het echte oordeel moet worden gegeven door de Europese autoriteiten.

De bundelingsinitiatieven voor groente en fruit zijn ook niet allebei even rijp. In de glasgroenteteelt is er ruim draagvlak en komt het initiatief van de telersverenigingen. In de fruitteelt nam de directie van Fruitmasters het initiatief en wordt het plan van bovenaf gelanceerd. Hier moet eerst nog aan draagvlak onder telers gewerkt worden. Al lijkt ook de fruitteelt niet onder meer regie uit te komen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  jac

  De oplossing is simpel! ALLES WEER VOOR DE KLOK.
  Hierbij is best wat te bedenken om ook partijen in gewenste verpakkingen en/of voor langere periode's te verkopen/leveren.
  Maar ja, dit zal wel nooit gebeuren.......
  gaat blijkbaar nog goed genoeg.....

Of registreer je om te kunnen reageren.