Home

Achtergrond 3 reacties

Commissie stelt toelating transgene aardappel voor

De Europese Commissie heeft de EU-landbouwministers voorgesteld de teelt van de transgene aardappel Amflora toe te staan.

De aanvraag, inclusief toepassing van vier transgene maissoorten van Monsanto voor gebruik in voedsel en voeders, volgt op het staken van de stemmen in het EU-comité voor voedselvraagstukken (Scofah). De ministers van de 27 lidstaten moeten nu binnen drie maanden antwoord geven op het toelatingsverzoek van de Commissie. Komen ze daar niet uit, dan mag Brussel zelf de knoop doorhakken.

Naar het zich laat aanzien komt dat besluit te laat voor de teelt van de amolypectine-aardappel Amflora in 2008. BASF rekent daar nog wel op: het bedrijf denkt 30 miljoen euro per jaar aan licentierechten te incasseren. Het zou de eerste keer sinds jaren zijn dat een nieuw transgeen gewas voor teelttoepassingen wordt toegelaten op de Europese markt.

Amflora geeft een hogere zetmeelopbrengst. Hoofddoel voor gebruik is industriële toepassingen. De bijproducten zouden toegelaten worden voor gebruik in veevoeders. Wetenschappelijke onderzoeken hebben geen belemmeringen voor milieu en mens vastgesteld; de EU-voedselautoriteit Efsa heeft positief geadviseerd.

Topman Hans Kast van de plantendivisie van BASF zei eerder deze maand dat een besluit rond Kerst nodig was om daadwerkelijke teelt in 2008 te garanderen. Hij verwacht dat de aardappel na toelating gepoot wordt in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maatje de Jonge

  Hoe lang nog gaan al deze ideen nog omgezet woren?Onze moeder aarde kan niet meer.Het is genoeg geweest .
  De rekening krijgen we dagelijks gepresenteerd ,die met kritiese blik om zich heen kijkt kan het waarnemen.
  Hoe lang nog steken nog velen hun kop in het zand en strooien dat ook in de ogen van zovele burgens.
  Keert om voor dat het telaat is!!!

 • no-profile-image

  Miep Bos

  U schrijft;
  "De bijproducten zouden toegelaten worden voor gebruik in veevoeders."
  En daar willen we nu juist van af! Geen gentech mais en soja in het voer en nu komen ze weer met de resten van gentech aardappels. Houdt het dan nooit op!
  Consumenten willen geen producten van vee, dat is gevoerd met gentech voer! En zij willen dat die procucten geetiketteerd worden!
  Greenpeace denkt daar net zo over.

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  30 miljoen licentierechten voor een aardappel met gebreken. Genetische manipulatie leidt altijd tot kreupele organismen. Beste agrariërs, laat u goed voorlichten over de risico's en nadelen. Kijk eens op www.gentechvrij.nl. Wij wensen u een voorspoedig en gentechvrij 2008!

Of registreer je om te kunnen reageren.