Home

Achtergrond 234 x bekeken

Champignontelers in problemen

De stroomstoring in de Bommelerwaard heeft diverse champignonbedrijven in de problemen gebracht.

Op dit moment is de schade nog moeilijk vast te stellen. Veel telers hadden hun handen vol om te oogsten en de afzet af te wikkelen en tegelijkertijd op zoek te gaan naar een noodstroomvoorziening.

In de gemeente Maasdriel zijn volgens Ko Hooijmans, voorzitter van de Vakgroep Paddenstoelen bij LTO, zeker 75 champignonbedrijven door de stroomstoring getroffen. "Nutsbedrijf Nuon had aangekondigd dat er ’s avonds weer stroom zou zijn. Maar dat werd steeds later en dat maakte veel champignonstelers erg zenuwachtig. Want wanneer de cellen zo’n vier tot zes uur zonder de benodigde zuurstof zitten, geeft dit problemen."

Volgens Hooijmans is moeilijk aan te geven hoe groot de schade op de bedrijven is. Bedrijven met een stroomnoodvoorziening hadden uiteraard de minste problemen, maar die er niet een hadden moesten op zoek naar een aggregaat.

Wel vermoedt Hooijmans een flinke schade, maar cijfers kon hij niet geven. "Door het uitvallen van de klimaatregeling werden niet alleen de ventilatoren uitgeschakeld, maar stopte ook de verwarming", stelt Hooijmans. "Bovendien moest de oogst worden gestaakt en bij een dag later oogsten kost dit kwaliteit en dus geld."

Champignonteler Eric van den Oort uit Velddriel kon ook de grootte van de schade nog niet aangeven. "Een eerste noodzaak was nog zoveel mogelijk product te oogsten om mijn afnemers van product te voorzien", stelt Van den Oort.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.