Home

Achtergrond

Castro wil het rustiger aan gaan doen

De met zijn gezondheid sukkelende Cubaanse leider Fidel Castro wil het rustiger aan gaan doen.

"Mijn belangrijkste doel is niet om de macht vast te blijven houden en nog minder om jongere leiders in de weg te staan'', aldus Castro in een brief die gisteren werd voorgelezen op de Cubaanse televisie.

De 81-jarige leider is al zestien maanden niet meer in het openbaar verschenen. Het is de eerste keer dat Castro erop zinspeelde zich terug te trekken als leider van het communistische land.

Castro moest in juli 2006 een spoedoperatie ondergaan aan zijn darmen. Sindsdien is hij alleen nog maar via tv-beelden of foto's in het openbaar verschenen, maar niet meer persoonlijk. Hij heeft het dagelijks bestuur van de Caraïbische eilandstaat overgedragen aan zijn broer Raúl. Mogelijk zou hij de macht formeel aan hem willen overdragen. De Cubaanse staatsraad kan Castro's pensioen in maart bekrachtigen wanneer nieuwe leden voor de partij worden gekozen.

Fidel Castro geeft leiding aan de Revolución Cubana sinds 1959, toen hij het corrupte, door de Amerikanen gesteunde Batista-bewind verdreef.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.