Home

Achtergrond 256 x bekeken 3 reacties

Canada meldt elfde geval van koegekte

Canada heeft gisteren zijn elfde geval van koegekte gemeld. De ziekte werd gevonden in een 13 jaar oude vleeskoe uit Alberta.

Dat meldde het Canadian Food Inspection Agency. Het Agency zegt dat het het karkas van de koe in zijn bezit heeft en dat geen vlees van het dier gebruikt is voor het maken van vlees voor menselijke consumptie of voor diervoer.

De jongste ontdekking kan mogelijk ernstige gevolgen hebben voor de uitvoer van koeien en rundvlees vanuit Canada naar de Verenigde Staten. De VS had eindelijk een maand geleden de meeste beperkingen op de invoer opgeheven, al mogen koeien die voor 1 maart 1999 geboren zijn nog steeds het land niet in.

Officieel zegt Amerika dat het geen verdere problemen voorziet met het jongste geval van koegekte. Karen Eggert, een woordvoerder van de inspectiedienst van het Amerikaanse ministerie van landbouw, zei tegen het persbureau Bloomberg, dat dit weinig zal veranderen, omdat de VS in zijn "risico afweging al rekening gehouden heeft met meer gevallen van BSE in Canada."

Onofficieel zal er meer reactie komen, een aantal groepen van koeienhouders in de VS is nooit blij geweest met de heropening van de grens en zij zullen hun acties om Canadese koeien buiten Amerika te houden waarschijnlijk weer opvoeren.

De Canadese voedselinspectie dienst zegt ook dat men dit jongste geval al verwacht had. Het land heeft in 1997 het gebruik van resten van koeien in veevoer verboden en in juli 2007 zijn de richtlijnen voor veevoer verder verscherpt.

Er is ook een nationaal onderzoeks- en bewakingsprogramma opgezet gericht op koeien met de grootste risico's voor BSE. Sinds 2003 zijn ongeveer 190.000 koeien onderzocht via dit programma. Het jongste geval is via testen van dit onderzoeksprogramma gevonden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  Dit is niet het elfde, maar het twaalfde BSE-geval in Canada. (Het eerste geval deed zich voor in 1993 en wordt vaak niet meegeteld,omdat het een ingevoerd Brits rund zou zijn.)
  Daarbij komt dat één van de Amerikaanse gevallen een vanuit Canada ingevoerd dier was. Als je het ingevoerde dier vanuit Groot-Brittannië niet meetelt, dan zou je toch het uitgevoerde dier naar de VS wel moeten meetellen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Altijd al zijn koeien uit Canada naar de states gegaan en andersom.Je kunt daarom gerust stellen dat we hier praten over de noordamerikaanse rundveestapel.Daarom is de kans om een positieve koe te vinden in de states presies even groot als in Canada.De reden dat ze in canada gevonden worden is omdat hier door subsidie de koeien getest kunnen worden die de meeste kans hebben op een positieve uitslag.

 • no-profile-image

  henk

  He Corjan , het is toch zeker niet een koetje bij jouw vandaan , zo'n crossbred die je maar snel naar alberta verpatst hebt !:)

Of registreer je om te kunnen reageren.