Home

Achtergrond

CLM: overheid speelt met vuur met tijgermug

"Minister Klink van Volksgezondheid treedt op als een zachte heelmeester", zegt Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Het CLM denkt dat de overheid speelt met vuur door de import van lucky bamboo niet stil te leggen. Daarmee blijft er een risico dat de tijgermug zich vestigt in Nederland, stelt het instituut.

In een vlammend persbericht waarschuwt het CLM in alle toonaarden dat minister Klink een foute beslissing heeft genomen door een convenant af te sluiten met importeurs van lucky bamboo. De kwekers moeten er voor zorgen dat de import muggenvrij is. Maar dat garandeert niks, werpt het CLM tegen. En dus blijft het risico bestaan dat de mug nieuwe ziekten in Nederland verspreid.

In het noorden van Italië is dat volgens het CLM al gebeurd: daar is een uitbraak van chikungunya. De ziekte is meegenomen door een reiziger, maar in Italië verder verspreid door de tijgermug.

Het CLM beweert dat dr. Roel Coutinho van het RIVM tot tweemaal toe heeft aangedrongen op een scherper beleid om de insleep van de tijgermug te voorkomen. Het CLM vindt dat Klink de Tweede Kamer onvolledig heeft geïnformeerd, door dit advies te verzwijgen.

Het CLM dringt er nu bij de Tweede Kamer op aan om in te grijpen en alsnog een importverbod van lucky bamboo af te dwingen, tot alle betrokken kwekers kunnen garanderen dat de import muggenvrij is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.