Home

Achtergrond 214 x bekeken

Bunge presteert het beste in AGD-index

Het Amerikaanse agriconcern Bunge is dit jaar de grootste winnaar in de AgD-index van twintig grote beursgenoteerde voedingsbedrijven.

De suikerbedrijven presteerden het slechtst op de aandelenbeurzen en leverden fors in.

De extreem hoge prijzen voor graan, mais en oliezaden bepaalden in sterke mate de koersontwikkeling van de voedingsconcerns. Bedrijven die deze producten verwerken en verkopen zagen hun beurswaarde dit jaar explosief toenemen. Bedrijven die echter afhankelijk zijn van de inkoop van duurder voer zagen hun marges onder druk komen en dus ook hun waarde op de aandelenbeurzen slinken.

Het Amerikaanse agriconcern Bunge profiteerde het meest van de stijgende prijzen op de agrarische grondstoffenmarkt. Bovendien wist het concern zijn resultaten in de kunstmestactiviteiten sterk te verbeteren, waardoor het concern beter presteerde dan analisten en beleggers hadden verwacht. De beurswaarde van het agriconcern steeg daardoor dit jaar met zo’n 62 procent.

De Amerikaanse vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield Foods waren halverwege dit jaar nog fier koploper in de AgD-index. Tyson zag zijn beurswaarde in de eerste zes maanden zelfs met 40 procent toenemen. Stijgende voerkosten dwongen het vleesconcern in september echter de winstverwachtingen voor dit jaar te verlagen. Daardoor eindigt dit vleesconcern het beursjaar uiteindelijk met een koersverlies van bijna 7 procent.

De grootste verliezers in de voedingsbranche zijn echter de Europese suikerconcerns als gevolg van de Europese suikerhervorming. Liefst drie winstwaarschuwingen als gevolg van tegenvallende prestaties in de suikerdivisie, stijgende grondstofkosten en een EU-importverbod voor Amerikaanse maisgluten deden het Britse suiker- en zoetstoffenconcern Tate & Lyle op de beurs de das om. Het aandeel Tate & Lyle degradeerde door het slechte beursjaar uit de FTSE 100; de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Londen.

Of registreer je om te kunnen reageren.