Home

Achtergrond 193 x bekeken 4 reacties

Brussel wil minder invoer Braziliaans rundvlees

De Europese Commissie wil de invoer van rundvlees uit Brazilië flink beperken.

Het land kampt met mond- en klauwzeer en heeft die amper in de hand, stelde EU-commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) gisteren.

De commissaris heeft de EU-landen voorgesteld om het aantal boerderijen te beperken dat rundvlees naar de EU mag exporteren.

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rundvlees. De maatregelen zouden volgende week woensdag op tafel komen bij experts van de EU-landen.

Europarlementslid Jan Mulder (VVD) vindt het goed dat de Europese Commissie zulke waarborgen neemt. "De identificatie van runderen in Brazilië is veel minder goed dan in Europa. Het gevaar voor overbrengen van het virus is vrij gering, maar het geeft ongelijke concurrentie.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Ik ben het volledig met Jan eens.
  Als er ergens problemen met mkz zijn in Europa, zoals nu in Engeland, wordt onmiddelijk de export verboden.
  Of is het misschien zo dat de Europese landen onderling de kans zien elkaars landbouw zo zwaar mogelijk te treffen?Maw de concurentie uitschakelen.

 • no-profile-image

  Uchter, N

  De strekking van uw verhaal klopt en sinds twee jaar zijn er al 3 LANDEN van Brazilie van de importlijst (Ter informatie, Brazilie is een federatie van 26 Staten (landen)). De grootte van het land is dermate dat geheel Europa in dit ene "land" past en dan blijft er nog ruimte over. Boycot van MKZ gebieden prima, maar dan wel de regio´s waar het actief is. Gelijk aan de situatie destijds bij ons in Nederland waar de regio´s werden uitgesloten van export (voor vlees). Verder is al het vlees uit Brazilie zonder been en zoals we allen weten wordt het virus niet door het vlees overdragen. Ter informatie een link over Brazilie ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Brazili%C3%AB ).

 • no-profile-image

  gli

  Ik ben het volkomen eens met Jan uit Brabant.
  Voor de consument zal het over het algemeen niet zo erg zijn, die krijgt zeer waarschijnlijk geen tongblaar en gaat ook niet kreupelen. Hooguit zou er voor vrouwen die borstvoeding geven een miniem risico bestaan. Maar voor de producent is het risico des te groter!! Laten we nu eindelijk "marktgericht" eens vertalen in de richting van: `alle risico"s die vermeden kunnen worden uitsluiten!!
  Dus: geen vlees meer uit die landen waar mond en klauwzeer heerst.
  Niet moeilijk doen: gewoon uitsluiten (en niet anders!!!!!!!!!!!'

 • no-profile-image

  jan

  Ze zouden de invoer van Braziliaans helemaal moeten stoppen, als de ziekte zich in nederland voor zou doen mag er toch ook niets geexporteerd worden. De consument weet zo toch niet wat ze op hun bord krijgen. Dit gaat wel ten koste van onze boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.