Home

Achtergrond 208 x bekeken

Brussel komt Nederlandse wijnboeren tegemoet

Nederlandse wijnboeren mogen toch suiker aan wijn toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen.

Wel moet het gebruik de komende jaren iets minder, zo heeft Europees Commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) vandaag voorgesteld aan de EU-landen, die uiterlijk woensdag beslissen.

De commissaris had aanvankelijk een verbod voorgesteld, omdat het suikergebruik onnatuurlijk zou zijn. Dat zou een ramp zijn voor de 140 commerciële wijnboeren in Nederland. Die beheren 180 hectare wijngaarden met een jaarlijkse opbrengst van zo'n 750.000 flessen wijn.

"Het voorstel gaat de goede kant op'', reageerde een woordvoerster van minister Gerda Verburg (Landbouw). "Maar de komende uren is er nog veel overleg. We moeten zien wat er uiteindelijk op tafel komt te liggen.''

Het suikergebruik moet volgens het compromisvoorstel wel dalen. Waar er nu maximaal 3,5 procent alcohol bij mag door suiker, moet dat in het seizoen 08/09 dalen naar 3 procent en een jaar later naar 2,5 procent.

Suiker is in noord-Europa nodig omdat de druif hier van zichzelf soms onvoldoende suiker aanmaakt. "Anders haal je niet de 12 of 12,5 procent alcohol die nodig is. De wijn wordt slapper en minder lang houdbaar. Dat wil je gewoon niet'', zei voorzitter Dik Beker van de Commissie Commerciële Wijnbouw van het Wijngaardeniersgilde in juli.

Het Europees Parlement adviseerde woensdag ook om suiker te houden in wijn. Het nieuwe EU-wijnbeleid wil vooral een einde maken aan de jaarlijkse opkoop van circa 1,7 miljard flessen overtollige wijn in Europa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.