Home

Achtergrond 242 x bekeken

Brussel: informatie over hulp buitenland in paspoort

De Europese Commissie stelt voor om in het paspoort informatie te vermelden over waar burgers in het buitenland consulaire hulp kunnen krijgen.

De Europese Commissie stelt voor om in het paspoort informatie te vermelden over waar burgers in het buitenland consulaire hulp kunnen krijgen. Daarnaast wil de Commissie de mogelijkheden voor EU-burgers om bij andere dan hun eigen ambassades hulp te krijgen, uitbreiden.

Nu is het al mogelijk om bijvoorbeeld in een land waar geen Nederlandse ambassade is hulp te krijgen van een ambassade van een andere lidstaat. Het gaat dan om situaties waarbij iemand zijn paspoort is verloren, of waarbij een op vakantie overleden toerist moet worden gerepatrieerd.

Brussel wil het ook makkelijker maken voor EU-reizigers buiten Europa om consulaten en ambassades te vinden, bijvoorbeeld door verschillende lidstaten op één plek hun consulaire hulp aan te laten bieden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie noemde dat een Europehouse, waar vertegenwoordigers van verschillende lidstaten en ook de Commissie kunnen zetelen. In 2008 zou daarvoor een proefproject moeten starten in Centraal Amerika, de Caribische regio, West-Afrika of Zuidoost-Azië.

Jaarlijks reizen naar schating 7 miljoen Europeanen wel eens naar een land buiten de Europese Unie waar geen consulaire vertegenwoordiging is van hun eigen land. Al in het Verdrag van Maastricht in 1992 is vastgelegd dat ambassades van EU-lidstaten aan elkaars burgers bescherming mogen geven.

Wereldwijd zijn er maar drie landen waar alle 27 lidstaten van de Europese Unie zijn vertegenwoordigd, namelijk de Verenigde Staten, China en Rusland.

Ten slotte stelt de Europese Commissie voor om in een niet-Europees land waar een crisis is uitgebroken, één ambassade van een lidstaat een leidende rol te geven, om zo snel mogelijk hulp aan EU-burgers te kunnen bieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.