Home

Achtergrond 711 x bekeken 19 reacties

Brussel: boer mag 2 procent extra melken

De Europese Commissie stelt voor om het melkquotum voor de 27 Europese lidtstaten met 2 procent extra te verhogen per 1 april van volgend jaar.

Dat doet zij naar aanleiding van een vandaag verschenen rapport over de toekomst van de Europese zuivelmarkt. De verhoging van het melkquotum van 2 procent komt bovenop de verruiming van het melkquotum van een half procent, die al in 2003 is afgesproken.

Door de extra verruiming van het Europese melkquotum met 2 procent, mogen Europese melkveehouders vanaf 1 apri volgend jaar 2,84 miljard kilo melk extra melken. Nederlandse melkveehouders mogen vanaf april volgend jaar bijna 11,5 miljard kilo melk produceren. Dat is bijna 300 miljoen kilo melk meer dan zij dit quotumjaar mogen produceren. De extra quotumverruiming is mogelijk om te voldoen aan de groeiende vraag naar zuivelproducten in de wereld.

De vraag naar zuivelproducten groeit de komende jaren met 1 procent in Europa. Buiten Europa komt de groei uit op 3 procent. Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen zouden Europese melkveehouders in 2014 zo’n 8 miljard kilo melk extra kunnen produceren.

De twee Nederlandse belangenorganisaties voor melkveehouders hebben verschillende meningen over de quotumverruiming. De LTO-vakgroep Rundveehouderij is blij met die verruiming, omdat dit in haar ogen kansen biedt voor de Nederlandse melkveehouders. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond vraagt zich af wat er met de melkprijs gebeurt na de quotumverruiming.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Oevermans

  Een klein overschot of een klein tekort
  op de internationale zuivelmarkt heeft een groot effect op de zuivelprijzen.
  Zie momenteel de scherp reagerende spotmarkt.
  Koopkracht in de wereld voor zuivelprodukten speelt een misschien nog belangrijkere rol. De komende jaren zal blijken wie het gelijk aan haar zijde krijgt. LTO of de NMV.
  Duidelijk is dat als de melkprijs te veel daalt, en melkveehouders beneden de kostprijs moeten produceren, een groter melkquotum te weinig oplevert.
  In dit verband is het standpunt van de NMV goed te verklaren, omdat ze het inkomen van de melkveehouder blijkbaar belangrijker vindt dan LTO.
  In dit verband verwijs ik naar de varkenshouderij, waar momenteel meer dalen dan pieken voorkomen .

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Gerbert helemaal mee eens.
  Als we dit niet als een kans zien, dan komen er wel anderen die het voor ons gaan produceren. Of dit nu in Amerika is of elders in de wereld. Dit is een kans voor iedereen om te groeien en zonder geld uit te geven aan quotum.

 • no-profile-image

  ryan

  och marcel wat is het toch goed wonen en boeren in de US waar de boeren allemaal zelf hun eigen prijzen proberen op te proppen met Cooperatives Working Together progamma. het klinkt altijd zo goed hoe goed en eerlijk alles word gedaan in de US maar het blijkt toch niet altijd waar te zijn. de nieuwste farm bill is maar een paar miljard kleiner dan de vorige terwijl er altijd maar gepraat word over geen susidies. de north east heeft speciale state legislation om de boeren hun inkomen op te proppen om op die manier de boeren maar in deze regio's te houden. de enigste manier om wat meer voor je melk te krijgen is om markt conform te produceren en niet om de markt te overvloeden, zoals wij als boeren altijd weer doen. Het quota system heeft zich diverse malen bewezen dat het werkt, om de prijzen omhoog te halen en de boter-, poeder-bergen weg te werken.
  De fabrieken willen altijd meer, maar om ze meer te laten betalen moeten ze om grondstoffen staan te dansen. houd het quota krap, en krijg een redelijke vergoeding voor je werk.

 • no-profile-image

  Henk

  Ik ben het helemaal met de NMV eens om terughoudend te zijn over de verruiming. De prijs begint nu voor het eerst een beetje goed te worden, moet er dan gelijk weer tegen die "hoge" prijs ingegaan worden? Zodat we er na geruime tijd met z'n allen weer helemal niets aan hebben, doordat er weer een overschot is.

 • no-profile-image

  henk

  @ hertog jan , Ja ik denk dat we makkelijk aan de vraag voldoen en dat we een heel beetje exporteren en mede omdat de dollar laag is en onze kostprijs niet zo hoog is als in europa . De kostprijs bij jullie in nederland zal wel niet naar beneden gaan want de landprijzen gaan omhoog als het quotum verdwijnt , de subsidies opzijn en het voer duurder word . Er word een heel beetje kaas geexporteerd naar nederland vanuit de US lees ik hier vaak . Ik denk dat jullie het dan toch lekkerder vinden dan jullie eigen kaas , want anders zullen jullie het niet hier kopen of zal het de lage prijs zijn ?!!!!!!

 • no-profile-image

  Gerbert

  Jongens denkt eens iets verder dan de Nederlandse grens! Vorig jaar al, werd er in 16 landen van Europa het quotum niet volgemolken, dus die 2% extra zal naar mijn mening niet betekenen dat in heel Europa 2% meer gemolken wordt. Pak die extra liters voordat elders in de wereld wel aan de vraag voldaan wordt!

 • no-profile-image

  Henk van Laar

  Een quotum verhoging oke.
  Maar dan alleen voor de kleinere boeren, zodat die ook boer kunnen blijven

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Hallo Henk uit Michican, kunnen jullie de eigen binnenlandse vraag al aan dan?

 • no-profile-image

  melken jongens!

 • no-profile-image

  Robert

  Henk en Ryan mogen hun ruzie aan de andere kant van de grote vijver gaan uitvechten, maar wij hier moeten eerst maar eens van die hoge quotumkosten af.
  Ik ben ervan overtuigd dat we hier in Nederland efficienter een goed product kunnen leveren en deze vooral beter kunnen vermarkten. Hebt vertrouwen en doe niet te gek

 • no-profile-image

  sjeng

  Volledig met henk eens. Wij mogen weer wat harder gaan werken voor minder geld, zodat de mensen weer goedkoop voer hebben. Wat we aan die 2 procent verdienen zijn we dubbel en dik aan de lagere prijs kwijt.

 • no-profile-image

  Henk

  Zo Ryan , wat will je me vertellen ? Jullie hebben toch een quotasystem daar in Canada en een goeie melkprijs ? Alleen jammer dat het je kostprijs zo omhoog brengt en het moeilijk maakt met overname e.d. De cwtprogram werkt goed hier in de US . Iedereen betaalt er 5 cent per 45 kg melk aan en als er een overschot dreigt kan men inschrijven om een bepaalde hoeveelheid koeien uit de produktie te halen , niks mis mee en tot nu toe altijd een positieve invloed op de melkprijs . Vrije markt is volgens mij altijd beter , zodat de sterkste overblijven . Hopelijk zullen we nooit een quota maken voor mais en soya .Waarom dumt Canada melk naar de US voor lagere prijzen dan dat jullie voor de melk krijgen ? Of zullen we dat gewoon SUSIDIE noemen ?!!!!

 • no-profile-image

  Henk

  Robert , we hebben geen ruzie hier aan deze kant , relax !:-)

 • no-profile-image

  henk

  No problem , wij zenden wel een beetje melk vanuit de US als je tekort komt .:)

 • no-profile-image

  willem

  Ik had nog liever dat het vetquotum weer wordt omgezet in melkquotum.Zo is het destijds ook verandert.In het buitenland hebben ze ook geen vet- maar
  melkquotum.

 • no-profile-image

  ryan

  sorry ik bedoelde henk niet marcel

 • no-profile-image

  Lees de hier ingezonden reaktie van onze Amerikaan, probeer verder te denken dan je eigen erf en kom tot de conclusie: liever dit jaar nog 10% verruiming

 • no-profile-image

  Marcel

  Ik vind het jammer dat de 2% extra quotumverruiming pas het volgend quotumjaar komt, nu is er een te krap aanbod maar we mogen pas het volgend jaar meer leveren! En ook kleine boeren hebben in het verleden veel quotum mogen bijkopen! Dat ze dat niet gedaan hebben is hun eigen keuze. Maar dan vind ik het niet netjes om nu voor de kleine melkveehouders meer te vragen!
  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  Tom

  Hoe dan ook zal de melkprijs weer naar de kostprijs toe trekken, want zo lang er nog winst gemaakt wordt zullen nieuwe boeren in de markt komen. Zorg er dus altijd voor dat jouw kostprijs onder het (liefst internationaal, maar zeker Nederlandse) gemiddelde ligt en je kunt doorboeren.
  Een grotere melkproductie zorgt er voornamelijk voor dat je marktprijs-kostprijs verschil iets kleiner mag zijn voor hetzelfde inkomen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.