Home

Achtergrond 318 x bekeken

Brandbrief werkgevers over veilen emissierechten

Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft in een brief aan premier Jan Peter Balkenende zijn grote zorg uitgesproken over de nieuwste voorstellen van de Europese Commissie over het veilen van rechten om het broeikasgas CO2 uit te stoten.

Wientjes stelt dat de Europese industrie in haar voortbestaan wordt bedreigd door een conceptrichtlijn van de Europese Commissie, die woensdag is uitgelekt. De commssie stelt voor dat in 2018 alle emissierechten voor de hele industrie moeten worden geveild, en dat dat voor de elektriciteitssector al gaat gelden in 2013, aldus de brief.

"Veilen kan grote schade aanrichten aan de Europese industrie. Er worden vele miljarden bij de industrie weggeghaald en rondgepompt, terwijl dit voor het milieu geen enkele zin heeft. Naast de directe economische gevolgen vrees ik dat dit soort plannen funest zijn voor het investeringsklimaat in Europa. De plannen kunnen en mogen in deze vorm niet doorgaan,'' aldus de brief aan Balkenende.

Wientjes vindt dat er een goed alternatief is voor het veilen van emissierechten. Hij wil per bedrijfstak een norm voor het doelmatig gebruik van energie. Op basis daarvan kunnen de rechten dan over de bedrijven worden verdeeld. Bedrijven die energiezuiniger werken dan de norm zullen rechten overhouden. Zij kunnen die dan verkopen aan bedrijven die niet voldoen aan de norm.

De uitgelekte conceptrichtlijn is gedateerd 10 december en bevat ook bepalingen over de besteding van de opbrengst van de veilingen door de overheid. Minstens 20 procent moet gaan naar het stimuleren van duurzame energie, maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering te ondervangen, het opslaan van broeikasgas, het tegengaan van ontbossing en het tegemoetkomen van lage inkomens die te kampen krijgen met hoge energieprijzen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.