Home

Achtergrond 3 reacties

Brabantse machinefabriek slaat slag op mestmarkt

Machinebouwbedrijf Hoogendonk heeft de afgelopen maanden een behoorlijke slag geslagen op de mestmarkt.

Het bedrijf heeft met zijn mobiele en vaste zuiveringsinstallaties al voor zo'n 400.000 ton aan mestverwerking gecontracteerd.

Het machinebouwbedrijf biedt verwerkingscontracten aan voor met name de grotere varkenshouders. "Wie een contract bij mij afsluit voor 10.000 tot 12.000 ton mest per jaar en dat zeven jaar lang, betaalt bij mij € 12,70 per kuub. Bij een hoeveelheid van 5.000 ton per jaar en dat drie jaar lang kost het 17 euro per kuub", zegt directeur Pieter Hoogendonk.

Hij bevestigt geruchten dat intermediairs inmiddels hebben geprobeerd hem uit te kopen. Maar dat is mislukt. Hoogendonk zegt geen problemen te zien met de vergunningverlening.

In zijn installaties (die zijn eigendom blijven) wordt de droge stof uit de mest gehaald en het restwater geloosd, als schoon water. "Het voldoet aan dezelfde eisen als water uit zuiveringsinstallaties", zegt Hoogendonk. Voor de droge stof is inmiddels belangstelling vanuit de spaanplaatindustrie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eric-zeugenhouder

  Ten eerste mijn complimenten aan Pieter Hoogendonk, hoe hij zich verdiept heeft in de materie van de varkenshouderij en de daar aangekoppelde mestproblematiek. Eindelijk iemand die zijn nek uit durft te steken en naar een langere termijn kijkt. Pieter succes, als je zegt wat je doet en doet wat je zegt, zul jij geschiedenis schrijven.
  Ps. Als intermediairs jou uit willen kopen is dit een bevestiging van wat we altijd gezegd hebben, namelijk dat niet de akkerbouwers onze mestkosten gigantisch hebben doen verhogen maar de intermediairs.

 • no-profile-image

  Erpse varkenshouder

  Ben ik met je eens Eric. Eindelijk iemand die de slag aandurft en zijn nek uitsteekt met een goed initiatief. Dit is wat de varkenshouderij nodig heeft om weer betaalbare mestafzet mogelijk te maken.
  Dit maakt meerdere partijen ook wakker dat mestverwerking haalbaar en betaalbaar is en dat de wil vanuit de varkenshouderij er op dit moment volop is.
  Ik hoop in ieder geval ook dat Pieter historie kan schrijven als aanjager van de duurzame mestverwerking voor de varkenshouderij.
  Succes Pieter Hoogendonk.

 • no-profile-image

  Veeboer

  Ik wil best geloven dat Hogendonk een methode om te kunnen indikken heeft ontwikkeld, maar zijn afzetmogelijkheden komen mij dubieus over. Mest in spaanplaat lijkt mij milieuwetkundig niet mogelijk. Zullen akkerbouwers nu ineens wel mest zonder bijbetaald te krijgen, willen?

Of registreer je om te kunnen reageren.