Home

Achtergrond 204 x bekeken

Bové ontsnapt aan gevangenisstraf

De Franse boerenactivist José Bové hoeft niet naar de gevangenis voor het vernielen van velden met transgene mais in 2005.

Bové werd eerder veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf, maar het gerechtshof in het Zuidfranse Millau heeft dat nu omgezet in een boete. Hoe hoog die boete is, wordt volgende week door de rechter bepaald.

Bové kwam zelf met het bericht bij het verlaten van de rechtbank waar hij door ongeveer 70 medestanders werd opgewacht. Hij leidde de afgelopen jaren een groot aantal acties tegen transgene maisvelden in Frankrijk. Hij werd verschillende keren gearresteerd en uiteindelijk tot vier maanden cel veroordeeld. Eerder dit jaar werd de straf al uitgesteld omdat Bové zich kandidaat had gesteld voor de presidentsverkiezingen.

De nieuwe verzachting komt een paar dagen nadat de regering in Parijs per decreet de teelt van transgene mais voorlopig heeft verboden. Bové heeft echter al meegedeeld dat hij met een aantal medestanders vanaf 3 januari 2008 in hongerstaking gaat omdat het moratorium slechts geldt tot februari en de transgene teelt niet, zoals president Sarkozy had laten weten, definitief wordt verboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.