Home

Achtergrond 2 reacties

Botermarkt in duikvlucht

Duikvlucht
Ondertussen blijven de zuivelnoteringen duikelen. Mager melkpoeder veevoerkwaliteit, noteert €10 lager op €240 per 100 kg, ruim een derde minder dan de €370 van eind juli, begin augustus. Mager poeder humane kwaliteit verliest €20 en komt op €270. Het piekte in augustus nog op €383. Vol melkpoeder levert €5 in (nu €330, top half september €398) en bij weipoeder gaat er €2 vanaf. De €58 per 100 kg is nog niet de helft van de €132 van eind maart. Boter (grafiek 2) gaat met min €12 naar €368; €70 lager dan de top begin oktober.
Alleen kaas blijft prijsvast. Gouda 45 % staat in Duitsland al enkele maanden rond de €4.200 per ton genoteerd, tegen iets boven €3.000 eerste helft 2007. Engelse Cheddar kwam van krap €3.000 in de eerste 4 maanden naar zo’n €4.650 in september, en zakte sindsdien een kleine €200.

Psychologie van de markt

De dalingen lijken dramatisch, maar in vergelijking met 2006 gaat het nog steeds prima. Weipoeder deed toen gemiddeld €73, laagste notering €58. Mmp veevoerkwaliteit leverde gemiddeld €207 op, flink minder dan nu. Mmp humaan deed gemiddeld €212, vol poeder €237 en boter €253; alles aanzienlijk minder dan de huidige dagkoersen.
Er zijn geen duidelijke indicaties dat de wereldmarkt drastisch is veranderd. De kalvermelkindustrie zal ongetwijfeld het nodige aan poeders hebben ingewisseld voor alternatieve voedermiddelen, en her en der zullen recepturen in de humane voeding zijn aangepast. Maar de beste verklaring voor de prijsval lijkt eerder in de psychologie van de markt te liggen. Zoals iedereen elkaar begin 2007 omhoogjoeg (‘laat ik maar kopen, morgen is het nog duurder’) gebeurt nu het omgekeerde. Het is koffiedik kijken hoe die neerwaartse spiraal doorzet. De feiten blijven: de wereldconsumptie loopt op, de productie moet dat maar bij zien te houden. De vooruitzichten blijven dus gunstig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  robbert

  zo zie je maar hoe snel het kan veranderen !!! maar snel investeren tegen de sterren op en dan het deksel op de neus. hopelijk komen er nu enkele terug mer de voetjes op de grond.

 • no-profile-image

  bert

  en nu de granen nog flink omlaag, want die is ook alleen maar omhoog gepraat.
  onderzoek maar eens hoeveel graan vervangen is in het voer, weer door tapioca en sorghum. en veel boeren die zelf mengen, zijn weer compleet voeders aan het voeren, daar zitten veel andere grondstoffen in. en de bio gas bedrijven, die hebben geen toekomst met het graan inmengen, vraag maar na bij sterksel proefbedrijf. het wordt tijd dat de waarheden weer boven tafel komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.