Home

Achtergrond 137 x bekeken

Bos kijkt met optimisme uit naar Uruzgandebat

Vicepremier Wouter Bos kijkt met optimisme naar het debat over de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan dat de Tweede Kamer maandag voert.

Volgens hem voldoet het voorstel van het kabinet aan de eisen van de diverse Kamerfracties op punten als het krijgen van meer politie en meer inzet op de verbetering van het bestuur in de provincie.

De vicepremier zei dat vandaag na afloop van de ministerraad. Hij stelde dat het het kabinet veel waard is om in de Kamer zoveel mogelijk partijen achter de verlenging van de missie te krijgen. Als er mannen en vrouwen worden uitgezonden, moet daar zo min mogelijk politieke strijd over bestaan.

Vandaag stuurde het kabinet antwoorden op 577 vragen naar de Kamer. Daarin is volgens Bos ook duidelijk rekening gehouden met de wensen van de oppositiepartijen. "Ik hoop enorm dat het ook voor de VVD goed genoeg is'', zei Bos. Hij wees op de internationale traditie en de loyaliteit voor de NAVO bij de VVD.

Maar volgens VVD-Kamerlid Hans van Baalen zijn de antwoorden nog steeds niet duidelijk als het gaat over geld voor de missie. Wat de VVD betreft mogen eventuele tegenvallers niet uit de Defensiebegroting worden gefinancierd. In de brief lijkt dat aan de ene kant goed te komen: er staat dat er geld voor onvoorziene kosten is in de zogenoemde HGIS-pot van Buitenlandse Zaken. Maar de brief stelt ook dat bij tegenvallers moet worden bezien uit welke begroting die moeten worden gefinancierd. "Met andere woorden: Bos en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) spreken elkaar in de antwoorden tegen. Dat moet maandag duidelijker worden'', zei Van Baalen. Hij hoopt samen met het CDA de financiële wensen alsnog rond te krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.