Home

Achtergrond

Bommelerwaard nog zonder stroom

Alle brandweerposten in het gebied van de Tieler- en Bommelerwaard zijn gisteravond bemand, omdat dat gebied zonder stroom zit nadat een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast is gevlogen. De stroomstoring is vermoedelijk pas vanmiddag verholpen.

Dat heeft een woordvoerder van energiebedrijf NUON gemeld. De storing ontstond woensdagavond toen een Apache-helikopter in de buurt van het Gelderse Hurwenen aan de Waal tegen een hoogspanningskabel vloog.

Door het ongeval zitten 50.000 huishoudens, oftewel 80.000 personen, nu zonder stroom. De politie surveilleerde extra en uit voorzorg waren de brandweer- en ambulanceposten bezet. Ook het telefoonverkeer in het gebied is gestoord. Het scheepvaartverkeer op de Waal is stilgelegd.

De brandweerposten dienen om mensen in nood te helpen, aangezien daar mobilofoons en portofoons gebruikt kunnen worden. De hulpdiensten hebben bovendien Omroep Gelderland ingeschakeld als rampenzender, aldus een woordvoerster van de politie.

Ruim 50.000 huishoudens zitten zonder stroom, schat de politie. In totaal zijn 21 plaatsen getroffen, waaronder Zaltbommel, Rossum, Haaften en Deil. De hulpdiensten zijn bezig bij enkele verzorgingshuizen in het gebied noodmaatregelen te treffen, omdat de gebruikelijke noodvoorziening daar niet werkt. De stroomstoring zal vrijwel zeker nog tot donderdagmorgen duren, denkt energiebedrijf NUON.
Medewerkers van Continuon, de netbeheerder van NUON, zijn rond middernacht begonnen met voorbereidingen voor de reparatie van de hoogspanningsmast, waar de top van af is gebroken. Daarvoor moeten diverse hijskranen naar de plek van het ongeluk komen. Ook zijn noodaggeregaten en bouwlampen nodig. Continuon verwacht in de vroege ochtend daadwerkelijk met het karwei te kunnen beginnen.

De helikopter vloog rond half acht tijdens een trainingsvlucht tegen een hoogspanningsmast. Het toestel kon nog even doorvliegen, maar maakte korte tijd later een noodlanding in een weiland op ongeveer drie kilometer buiten de bebouwde kom van Vlijmen, zei een woordvoerder van Defensie. De beide vliegers bleven ongedeerd. De helikopter raakte beschadigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.