Home

Achtergrond 166 x bekeken

Bommelerwaard gaat over tot de orde van de dag

Een dag nadat de stroomstoring in de Bommelerwaard en delen van de Tielerwaard was verholpen, gingen de inwoners over tot de orde van de dag.

De supermarkten werden goed bezocht, vooral voor spullen die mensen noodgedwongen weg moesten gooien omdat koelkasten en vriezers het niet meer deden.

De politie merkte vrijwel niets meer van de stroomstoring, die duurde van woensdag- tot vrijdagavond. Zaterdagochtend wenste het korps Gelderland-Zuid nog in een zogenoemd sms-alert mensen een ,,fijn en warm weekend''. De politie zette het middel de afgelopen dagen meermaals in om mensen te informeren. In het gebied had ze nog enkele extra wagens rondrijden met agenten die waar nodig nog de helpende hand konden bieden.

Ook voor Nuon was zaterdag de hectiek voorbij. Tientallen mensen zijn dit weekeinde en de dagen erna nog wel bezig met het herstel van de twee hoogspanningsmasten, maar verder is het eigenlijk 'business as usual'.

De gemeentehuizen in Maasdriel en Zaltbommel ontvingen zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur elk honderden mensen die schade wilden melden. De dagen ervoor waren al duizenden schadeformulieren uitgedeeld. Mensen meldden zich vooral met zaken als als koel- en diepvriesproducten die ze weg moesten gooien. Ook waren er meldingen van apparaten die het niet meer doen, ondanks het herstel van de stroomvoorziening. Ondernemers moesten kosten maken voor onder meer het inhuren van generatoren. Verder moesten ze personeel naar huis sturen of beveiliging regelen omdat camera's het niet meer deden.

Wie een formulier invult, moet dat naar de gemeente sturen. Die verzamelt ze in afwachting van het antwoord op de vraag wie er uiteindelijk voor de schade moet opdraaien.

De stroomstoring ontstond woensdagavond toen een Apache-gevechtshelikopter tegen een hoogspanningsmast bij Hurwenen aan de Waal vloog. Het ministerie van Defensie zal schadeclaims die voortvloeien uit de stroomstoring in de Bommelerwaard ,,met alle redelijkheid'' bezien, liet het eerder al weten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.