Home

Achtergrond 209 x bekeken

Boete tegen illegale huisvesting Polen

Om de overlast van Oost-Europese werknemers in bepaalde stadswijken en dorpen tegen te gaan, krijgen gemeenten de mogelijkheid om bestuurlijke boetes uit te delen tegen onrechtmatige bewoning.

Minister Ella Vogelaar (Integratie) streeft ernaar om hiertoe de Huisvestingswet nog volgend jaar aan te passen. Dat hebben Vogelaar en haar collega Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vandaag geschreven aan de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid wil een pas op de plaats maken met het verder toelaten van Oost-Europees personeel totdat de huidige problemen met voornamelijk Polen zijn opgelost. Vandaag debatteert de Kamer met de bewindspersonen over de aanpak van onder meer de huisvestingsproblemen.

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer is blij met de invoering van een bestuurlijke boete. Deze moet volgens haar net zo hoog worden als de boete op illegale arbeid. Die bedraagt 8000 euro per vreemdeling zonder werkvergunning. Maar volgens haar is bij de handhaving wel van belang dat de lokale overheden ook beschikken over de goede adresgegevens.

Donner heeft inmiddels met de Belastingdienst afgesproken dat gemeenten vanaf deze week dagelijks adresgegevens van de tijdelijke arbeidsmigranten van de fiscus kunnen krijgen. Rotterdam en Den Haag, die door de nabijheid van het Westland veel te maken hebben met concentraties Oost-Europeanen in bepaalde wijken, hebben daarover al afspraken gemaakt met de Belastingdienst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.