Home

Achtergrond

Boerenkool met worst nationale nummer een

Al is het midden op de dag, boerenkool met rookworst gaat er altijd in. De winterse kost is dan ook de favoriete stamppot van de Nederlanders.

Dat blijkt uit een stamppottenonderzoek van Unox. De fabrikant deelde vandaag 10.000 puntzakken met boerenkool uit aan het winkelend publiek. "Het was vandaag op en top winters weer, waardoor de mensen zelfs om 12 uur 's middags al heel veel zin bleken te hebben in een portie boerenkool'', zei een woordvoerder van Unox.

Met het onderzoek wilde Unox de stamppotconsumptie van de Nederlanders in kaart brengen. Zo blijkt onder meer dat bewoners uit de drie noordelijke provincies het vaakst stamppot op tafel zetten.

Ook onderzocht de rookworstenfabrikant welke provincies juist andijviestamppot, hutspot of boerenkool prefereren. Gelderlanders eten naast boerenkool graag zuurkool, en zijn bovendien fervente liefhebbers van de streekstamppot 'Hete Bliksem'.

Nederlanders houden van stamppot, bleek uit het onderzoek. Na boerenkool scoorde hutspot het hoogst, kort gevolgd door zuurkoolstamppot. Bijna alle ondervraagden eten tijdens de wintermaanden regelmatig een oer-Hollandse stamppot. Meer dan de helft zet minstens een keer per week een dampende pan stamppot op tafel.

Volgens Unox is de bereiding van stamppot geslachtsspecifiek. Mannen eten deze kost het liefst met rookworst en saus, vrouwen daarentegen maken hun stamppot liever klaar met verse ingrediënten en spekjes.

Aan het onderzoek, dat dit jaar voor het eerst werd gehouden, deden ruim 1500 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.