Home

Achtergrond 397 x bekeken

Bloedtappen bij slacht groot succes

Van de 208 slachterijen draaien er 143 vrijwillig mee om bloed te tappen voor Leptospirose- en IBR-certificering voor niet-melkleverende bedrijven.

Samen zijn ze goed voor 93 procent van alle slachtingen, aangeleverd vanuit de (vooral) roodvleesproducenten en zoogdierbedrijven.

Eind vorig jaar startte GD met de mogelijkheid om via bloedtappen aan de slachtlijn de vrije status van Leptospirose (melkerskoorts) en IBR (koeiengriep) te bewaken. Melkerskoorts is een ook voor mensen bedreigende ziekte (zoönose).

Deze vorm van certificeringsonderzoek is voor de veehouder goedkoper en vooral veel gemakkelijker. Tot eind vorig jaar moest er steekproefsgewijs van levende dieren bloed worden getapt. Stieren en zoogkoeien zijn juist niet de makkelijkste dieren om bloed af te nemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.