Home

Achtergrond 321 x bekeken 3 reacties

'Biologische kip herstelt iets sneller'

Kippen die biologisch voer hebben gekregen, herstellen iets sneller van een aandoening dan kippen die gangbaar voer hebben gehad.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van het Louis Bolk Instituut, samen met Wageningen Universiteit, het Rikilt en TNO. Het rapport is gisteren overhandigd aan minister Gerda Verburg van LNV. Het ministerie, de Rabobank en de Triodosbank hebben het onderzoek betaald.

Hoe de relatie met het voer ligt is overigens nog zeer onduidelijk. De onderzoekers vermoeden dat het komt door het 10 procent hogere eiwitgehalte in gangbaar voer. Dat zou de gangbare kippen zwaarder maken. Er lijkt een verband te bestaan tussen het (lagere) gewicht van biokippen en hun alertere immuunsysteem.

Het is de eerste keer dat onderzoek is gedaan naar het effect van biologisch voer. Uiteindelijk doel is na te gaan of biologisch voedsel voor de mens gezonder is. De onderzoekers beklemtonen dat dit nu niet is aangetoond.

De onderzoekers vinden vervolgonderzoek mede daarom gewenst, allereerst opnieuw bij kippen die dan langer gevolgd moeten worden. Voor de gisteren gepresenteerde studie zijn twee generaties kippen twee jaar gevolgd. Daarna zou onderzoek gedaan moeten worden bij varkens, die qua gestel dichter bij de mens staan.

Landbouwinister Verburg liet in een reactie weten vooralsnog geen geld uit te trekken voor nieuw onderzoek. Zij wil eerst wachten op een verder uitgewerkt voorstel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Ja het is net hoe het wil lezen NN!
  Zo willen boeren het anders lezen en jullie op jullie uiterste manier om er weer wat als strijdmiddel zien te halen.

 • no-profile-image

  nn

  Uit de toespraak van Verburg bij overhandiging van dit onderzoek: (www.minlnv.nl):
  "Zowel de dieren die 'gewoon' voer te eten kregen, als de dieren die biologisch voer aten, waren gezond. In dat opzicht was er dus geen verschil. Er zijn wel verschillen gevonden in de afweer van de dieren. De dieren die biologisch voer hadden gegeten, hadden DUIDELIJK EEN BETERE AFWEER tegen schadelijke invloeden van buitenaf dan de andere dieren." Dat klinkt al anders dan "HERSTELT IETS SNELLER". Uit dezelfde toespraak: "Verder weten we dat de biologische landbouw meer duurzaam is dan de gangbare landbouw en gunstiger is voor het dierenwelzijn."

 • no-profile-image

  even dieper

  Het immuunsysteem zal zeker sneller reageren als men in een millieu leeft waar men continu geplaagd wordt met ziekten als chronische darmonstekingen ect. Kwestie van overlevingsdrang, de dieren die zoveel mogelijk beschermd worden tegen ziekten hebben dit natuurlijk minder. Is toch LOGISCH en komt helmaal niet door BIOLOGISCH.

Of registreer je om te kunnen reageren.