Home

Achtergrond 186 x bekeken

Beursverenigingen halen banden met telers aan

De Commissie Noordelijk/Centraal Kleigebied (CNCK), bestaande uit de beursverenigingen Dronten, Emmeloord en Middenmeer, wil weer dichter bij de teler komen.

Enerzijds door te onderzoeken wat de teler wil in verband met de slecht bezochte beurzen. Anderzijds door middel van de nieuwe activiteit Product verkocht, transactie melden.

Vroeger had de beurs zo 300 bezoekers, tegenwoordig hooguit 30. Misschien moet de stekker er wel uit, zegt Maas van den Heuvel, secretaris van de beurscommissie Emmeloord. ”Voor hetzelfde geld komt er een beurs met alle denkbare toeters en bellen.” Nou ja, niet voor hetzelfde geld. De eerste optie is goedkoop, de tweede duur. Een tussenweg is ook nog goed mogelijk. Die beslissing wordt genomen op basis van de onderzoeken die worden uitgevoerd door samengestelde teams, in Emmeloord bestaande uit een akkerbouwer en een Rabobankman. De teams registreren de wensen van de achterban ten aanzien van de beurzen.

Dat is volgens Van den Heuvel nodig. ”Elke organisatie moet zich af vragen of met het harde werk het doel wel wordt bereikt. Vindt de achterban het wel noodzakelijk? Kijken waar je staat.” De boerenwereld is namelijk veranderd, meent Van den Heuvel. ”Vroeger ging je met je producten naar de beurs om ze te verhandelen. Daar hebben boeren nu geen tijd meer voor. Een beursbezoek kost je zo een halve dag. Het is gezellig, maar niet realistisch.”

Vooruitlopend op de uitslag, die komend voorjaar bekend wordt gemaakt, maakt de CNCK vast een stap richting teler. ”Product verkocht, transactie melden. De handel weet deksels goed wat er gebeurt. We hebben al jaren geroepen dat telers elkaar moeten infomeren. Dat geven wij handen van voeten.” Rond Kerstmis wordt het in praktijk gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.