Home

Achtergrond

Bethlehem verwacht winstgevende kerst

Handelaren, restauranteigenaren en hotelbezitters in de Palestijnse stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever maken zich op voor een winstgevende kerst.

Sinds 2000 waren er niet zoveel toeristen in Bethlehem tijdens de kerstperiode. De relatieve rust in het conflict tussen de Palestijnen en Israël betekent dat de meeste hotels zijn volgeboekt.

Volgens Arabische en Israëlische media zijn de meeste bezoekers evenwel dagjesmensen die per bus worden aan- en afgevoerd. Velen zijn Russen die hun strandvakantie aan de Rode Zee in Zuid-Israël of Egypte even onderbreken voor een kersttrip naar Jeruzalem en Bethlehem. Ze maken vaak maar een korte stop, maar ze kopen wel drank, eten en souvenirs, aldus het stadsbestuur.

Afgelopen maand verwelkomde Bethlehem al 60.000 bezoekers, tegen 20.000 nog geen twee jaar geleden. In december worden tenminste 65.000 mensen verwacht, aldus de burgemeester van de 27.000 zielen tellende stad.

Het kersttoerisme is overigens nog niet op het niveau van voor de Palestijnse opstanden in de afgelopen jaren. De Britse ex-premier en Midden-Oosten-gezant Tony Blair overnachtte eerder deze maand in Bethlehem en verklaarde de stad veilig voor alle bezoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.