Home

Achtergrond 182 x bekeken

Bestuur Alitalia kiest voor Air France-KLM

Het bestuur van Alitalia wil dat de Frans-Nederlandse branchegenoot Air France-KLM de Italiaanse luchtvaartmaatschappij overneemt.

De Italianen willen daarover exclusief onderhandelen met de Frans-Nederlandse branchegenoot. Dat meldde Alitalia.

Het bestuur van het noodlijdende Alitalia was vrijdagavond bijeen om te kiezen tussen twee biedingen. Naast Air France-KLM heeft ook een consortium met daarin de kleinere Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One een bod uitgebracht.

De Italiaanse regering heeft medio januari het laatste woord, als houder van een belang van 49,9 procent in Alitalia. Sommige politici geven naar verluidt de voorkeur aan Air One omdat een Italiaanse partij op de langere termijn mogelijk minder banen zal schrappen.

Alitalia zei na afloop van de bestuursvergadering dat een overname door Air France-KLM ,,aanzienlijke synergieën'' zou opleveren. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij is volgens Alitalia van plan op de langere termijn 6,5 miljard euro te investeren in het verliesgevende bedrijf.

Het aantal banen dat Air France-KLM wil schrappen bij Alitalia is volgens het bestuur in lijn met een plan voor herstructurering dat het zelf al heeft opgesteld. Dat zouden er maximaal 1700 zijn. Verder blijven bij een overname door Air France-KLM het merk en de meeste binnenlandse routes van Alitalia behouden.

Air One zou 5,3 miljard euro willen steken in Alitalia. Het bedrijf zou 3700 banen willen schrappen. Verder zou de luchtvaartmaatschappij minder diep voor Alitalia in de buidel willen tasten. Alitalia is op de beurs ongeveer 1,1 miljard euro waard. Verder rust er op het bedrijf nog een schuldenlast van ongeveer hetzelfde bedrag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.