Home

Achtergrond 267 x bekeken

Besluit over Europees bodembeleid uitgesteld

Nederland en vier andere landen hebben voorlopig weten te voorkomen dat er een gemeenschappelijk Europees bodembeleid komt.

Nederland is daar fel op tegen en kreeg vandaag steun van Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Het dossier wordt doorgeschoven naar volgend jaar.

Vandaag spraken de ministers van Milieu van de 27 EU-lidstaten in Brussel over de plannen. De vijf tegenstanders waren voldoende zwaar van gewicht om een zogeheten 'blokkerende minderheid' te vormen tegen een meerderheidsbesluit. "Dit voorstel was voor Nederland een brug te ver'', zei minister Jacqueline Cramer van Milieu na afloop van het overleg.

De richtlijn moet problemen als erosie, vervuiling en verminderde vruchtbaarheid door intensieve landbouw Europees en grensoverschrijdend aanpakken. Er moeten onder meer registers komen van verontreinigde locaties.

Nederlandse Tweede Kamerleden, europarlementariërs en het kabinet zijn fel tegen de richtlijn omdat omdat Nederland al goede regels heeft. Nieuwe Europese regels leiden dan alleen maar tot extra bureaucratie en hogere kosten.

De Tweede Kamer dwong minister Cramer dinsdag met een motie zelfs hoe dan ook 'nee' te gaan stemmen tegen de plannen. Cramer vond zelf dat door allerlei aanpassingen de richtlijn al wel tot een onschadelijk niveau is uitgekleed, maar de Kamer nam met die opstelling geen genoegen.

Landbouworganisatie LTO is zeer verheugd over het uitstel. "Deze richtlijn was een schoolvoorbeeld van overbodige Brusselse regelgeving.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.