Home

Achtergrond 2 reacties

Belgische boerenbond tegen verhogen tarief Rendac

De Belgische boerenbond is tegen een tariefsverhoging van de kadaverophaling door Rendac.

Dat meldt de Belgische website Vilt.be. Door tekorten in de financiering van Rendac wordt overwogen om de abonnementen voor de veehouders met tien procent te verhogen. Door de epidemie van blauwtong in de schapen- en rundveehouderij en de crisissituatie in de varkenshouderij is een prijsverhoging op dit ogenblik onmogelijk, zo luidt het.

"Een verhoging van de prijs met tien procent is op dit moment niet aanvaardbaar", aldus Boerenbond-medewerker Erik Mijten. "Zelfs een beperkte verhoging met vijf procent is niet draaglijk. Vooral de varkenssector, die meer dan zeventig procent van het te financieren saldo voor zijn rekening neemt, staat het water aan de lippen". Boerenbond wil dat alternatieve denksporen voor de financiering van de kadaverophaling onderzocht worden.

Bovendien willen de veehouders meer inzage in de kosten en opbrengsten van de kadaverophaling en -verwerking. Veehouders dragen naast de Vlaamse overheid de helft van de kosten en Rendac bezit een monopoliepositie in deze sector, aldus Boerenbond.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Grensboerke

    Als je kijkt naar de overnames die dit concern allemaal al heeft kunnen doen met de opbrengsten van kadavers, dan is het niet meer dan billijk als ze dan al eens negatief draaien (wat ik niet geloof) dat ze dit maar uit die andere bedrijven halen. We betalen al jaren veel te veel aan deze monopolist.

  • no-profile-image

    De Boer

    Kregen wij vroeger geld voor een kadaver, tegenwoordig is het alleen maar betalen. Ik heb mij al vaker het volgende afgevraagd: Rendac heeft toch als monopilist niet alleen maar te maken met kosten. Zij verkopen toch ook grondstoffen aan de farmaceutische, medische, en volgens mij ook aan de voedselproducerende industrie. En maak mij nu niet wijs, dat zij dat gratis weggeven. En als zij altijd onder de 0-lijn werken, dan doen zij toch echt iets verkeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.