Home

Achtergrond 226 x bekeken

'België en Nederland moeten EU-beleid samen dienen'

"België en Nederland moeten binnen het Benelux-kader hun samenwerking nieuw leven inblazen'', schrijft D66 prominent Laurens Jan Brinkhorst vandaag in een ingezonden stuk in de Belgische krant De Tijd.

"De economie van de Benelux is binnen de EU de vierde grootste'', schrijft hij. Met België de komende twee jaar in de Veiligheidsraad kan het land een sterk Europees signaal afgeven, vindt Brinkhorst: "Op dit eigenste ogenblik kunnen beide landen best hun traditionele standpunten herbekijken en nadenken hoe het Europese beleid het best hun gemeenschappelijke belangen kan dienen.''

De oud-minister hoopt op gezamelijke standpunten van de Beneluxlanden over de toekomst van de EU, omdat hij er vanuit gaat dat grote EU-lidstaten als Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk die ook samen zullen vormen.

"Traditioneel beschouwt Nederland zichzelf als de kleinste van de grote Europese lidstaten'', schrijft Brinkhorst. "Maar andere landen beschouwen Nederland als de grootste van de kleinste lidstaten.'' In de geschiedenis was de Belgisch-Nederlandse samenwerking cruciaal voor de totstandkoming van Europa, schrijft hij.

Volgens Brinkhorst moeten de meningsverschillen uit het verleden over bijvoorbeeld de oorlog in Irak worden begraven om sterker in Europa te kunnen staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.