Home

Achtergrond

Bedrijven lijden miljoenenschade

De bedrijven in de Tieler- en Bommelerwaard lijden tientallen miljoenen euro's schade door de langdurige stroomstoring in het gebied.

"De hele economie ligt plat'', zegt Jan van Kessel, vicevoorzitter van MKB-Nederland en voorzitter van het samenwerkingsverband van MKB en VNO-NCW in het gebied.

Samen met de Kamer van Koophandel zijn de bedrijven de schade aan het inventariseren. In het gebied zitten 5000 tot 7000 bedrijven, die samen 30.000 mensen in dienst hebben. Door het uitvallen van de stroom valt er nu nauwelijks te werken. Alleen al de loonschade schat Van Kessel op 8 tot 9 miljoen euro.

Het hele economische leven ligt door de stroomstoring overhoop. "Telefooncentrales werken niet. Dat maakt communicatie moeilijk. Transporteurs kunnen moeilijk met hun vrachtwagens contact houden. De fruittelers in het gebied bewaren hun producten vaak in eigen koelcellen. Dat levert problemen op. In winkels werken de kassa's niet, de schuifdeuren gaan niet open'', zo somt Van Kessel op.

De reguliere verzekering dekt die schade niet, zegt hij. Het bedrijfsleven zal die schade leggen bij de netwerkbeheerder en die zal wel bij Defensie aankloppen, vermoedt Van Kessel.

"Dit valt buiten het normale ondernemersrisico'', aldus Van Kessel. "Ik verwacht dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en dat de schade gewoon wordt vergoed.'' Hij adviseert bedrijven collectief op te trekken om een schaderegeling te krijgen.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat de storing in de loop van donderdagochtend wel zou zijn verholpen. Nu wordt het misschien wel vrijdagochtend, aldus Van Kessel. Het brengt hem tot de vaststelling dat er bij calamiteiten te weinig ruimte op het netwerk is om stroom van elders te halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.